Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 mrt 2018 / 05:49 uur

Brandweer vaak binnen acht minuten ter plaatse

Staat je huis in de brand? Dan kun je er vanuit gaan dat de brandweer ongeveer binnen acht minuten bij je is om te helpen. De tijd die de brandweer nodig heeft om bij een brand te komen is namelijk al een aantal jaar redelijk constant. In 2017 duurde het gemiddeld 7 minuten en 42 seconden.

In 2016 was de brandweer tien tot veertig seconden sneller ter plaatse. De brandweerkorpsen in de stadsregio’s Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond zijn met een zogenoemde responstijd van 6 minuten en 42 seconden relatief snel. Als je in Drenthe woont, moeten we je enigszins teleurstellen: de brandweer van die veiligheidsregio deed er vorig jaar gemiddeld het langst over… bijna elf minuten.

Een minuut

De meldkamer van de brandweer heeft in Nederland gemiddeld een kleine minuut nodig om de brandweereenheid te alarmeren. Daarna duurt het uitrukken zo’n drie minuten en kost het vier minuten om naar de brand te rijden. De cijfers komen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat benadrukt dat de brandweer er langer over doet in dunbevolkte gebieden, zoals Drenthe, waar de rijafstanden simpelweg groter zijn.

De brandweer zegt trots te zijn op de cijfers, al is de gemiddelde responstijd ten opzichte van 2016 licht toegenomen. Voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland: „Onze mensen hebben het wederom heel goed gedaan. In 3,5 minuut na alarmering kunnen we vanuit 951 kazernes 10.000 mensen op straat krijgen. Vier minuten later zijn we bij het incident. Welke organisatie kan dat zeggen? Sneller gaat niet."

Ook zegt Wevers dat het aantal mensen dat omkomt bij een woningbrand (circa dertig per jaar) in Nederland laag ligt vergeleken met andere welvarende landen, al is „elk slachtoffer van brand er een te veel".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brandweer vaak binnen acht minuten ter plaatse
Sluiten