Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Boko Haram onderhandelt met Nigeria over bestand

Zal er een permanente wapenstilstand komen tussen terreurbeweging Boko Haram en Nigeria? Het antwoord op die vraag lijkt dichtbij. Zondag maakte de minister voor Informatie van Nigeria bekend dat het land al een tijdje achter de schermen onderhandelt met Boko Haram over een bestand.

Al vaker maakte de regering van president Muhammadu Buhari bekend dat het om de tafel wil met Boko Haram. Nu lijkt dit voor het eerst in jaren echt te gebeuren.

Vestigen islamitische staat

Sinds 2009 terroriseert Boko Haram Nigeria en omliggende landen als Tsjaad, Kameroen en Niger. De terreurbeweging heeft als doel een islamitische staat te vestigen.

Acties van militanten kosten al tienduizenden mensenlevens. Ook zijn er meer dan twee miljoen mensen op de vlucht geslagen voor de terreur.

Vrijlating schoolmeisjes

De minister maakte het nieuws over de onderhandelingen bekend toen er vragen kwamen over de vrijlating van de meer dan honderd schoolmeisjes eerder deze week. De meisjes werden ontvoerd uit een school in het Nigeriaanse Dapchi.

Een deel van de ontvoerde schoolmeisjes. Foto: ANP

Volgens de minister kwamen die ontvoeringen in de onderhandelingen ter sprake. Er werd een staakt-het-vuren afgesproken van een week, om de militanten de kans te geven de schoolmeisjes terug te brengen.

Van de 111 ontvoerde meisjes werden er volgens Mohammed 105 teruggebracht. Het is niet bekend wat er is gebeurd met de overige zes scholieren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.