Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 24 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Bewijs dat supermarktterrorist sympathiseert met IS

De politie heeft bewijs gevonden dat de man die vrijdag in het zuiden van Frankrijk vier mensen vermoordde, sympathiseert met IS.

Franse agenten deden een huiszoeking in de woning van Radouane Lakdim. Zij troffen een religieus testament aan: een warrig geschreven tekst waarin duidelijk verwezen wordt naar terreurgroepering Islamitische Staat. Dit melden Franse media.

Supermarkt

De 25-jarige Lakdim hield vrijdag in de stad Carcassonne een auto aan en schoot hierbij een van de inzittenden neer. Hij reed verder in de auto en begon te schieten op vier agenten, die aan het joggen waren. Een van hen werd geraakt in zijn schouder.

Lakdim vluchtte naar een supermarkt in de plaats Trèbes. Bij zijn binnenkomst riep hij de woorden Allahu Akbar. Hij zou ook gezegd hebben dat hij in opdracht van IS handelde en dat hij klaar was om te sterven voor Syrië. Hij opende het vuur en schoot hierbij een klant en een medewerker dood.

Salah Abdeslam

Een groot aantal van de aanwezigen kon ontsnappen uit de supermarkt, maar Lakdim wist acht mensen te gijzelen. Een politieagent die de plaats van een gegijzelde vrouw in nam, raakte hierbij ernstig gewond. Zaterdagochtend werd bekend dat hij is overleden aan zijn verwondingen.

Tijdens de gijzeling zou Lakdim hebben gevraagd om de vrijlating van Salah Abdeslam, de enige nog levende verdachte van de groep die verantwoordelijk is voor de aanslagen in Parijs in november 2015.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.