Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 28 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Badeendjes bron van bacteriën en schimmels

Schattig, zo’n badeentje. Je zou het denken, maar de plastic beestjes voor in bad blijken vol potentieel ziekteverwekkende bacteriën en schimmels te zitten.

Dat blijkt uit onderzoek van Zwitserse en Amerikaanse wetenschappers. En het is geen zeldzaam iets: de ziekteverwekkers zouden op vier op de vijf badeendjes zitten.

Water grootste bron

De grootste bron van deze ranzigheid? Het water dat je uit het badspeelgoed knijpt. Dat blijkt heel smerig te zijn. In dat water werd een hoog aantal bacteriën en schimmels gevonden, soms wel 75 miljoen per vierkante centimeter. In de badeenden werd onder meer de Legionella-bacterie en de ziekenhuisbacterie Pseudomonas aeruginosa gevonden.

Hoe het kan dat de ziekteverwekkers op de badeendjes zitten hebben de wetenschappers ook uitgevonden. Normaal is het namelijk zo dat kraanwater geen goede broedplaats voor bacteriën is om te groeien, maar omdat badeenden van plastic zijn, worden door de polymeren in het plastic de bacteriën toch gevoed. Daarnaast zijn ook lichaamssappen als urine en zweet goede bronnen voor bacteriën en schimmels.

Infecties

Een klein beetje bacteriën is niet zo slecht voor kinderen (of volwassenen) die met de eendjes in bad spelen, maar als men te vaak in aanraking komt met te veel en verkeerde bacteriën en schimmels kan dit zorgen voor infecties. De oplossing volgens de onderzoekers: hoge kwaliteit polymeren gebruiken in de badkamer. Maar hoe je dat weet…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.