Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 17 mrt 2018 / 20:56 uur

Afgeschoten hert zorgt voor ophef

De politie heeft zaterdag drie mensen bekeurd bij de Oostvaardersplassen. De bonnen werden uitgeschreven nadat de emoties hoog opliepen toen een verzwakt edelhert voor de ogen van actievoerders achter het hek werd afgeschoten.

Boswachters hadden de toeschouwers gewaarschuwd dat het hert dat ‘s ochtends nog stond, maar ‘s middags verzwakt op de grond lag en niet meer opstond zou worden afgeschoten, aldus een woordvoerster van Staatsbosbeheer. Enkele actievoerders die de grote grazers in het natuurgebied wilden bijvoeren, gingen daarom weg, anderen bleven.

Nog levend

Het dier was volgens Staatsbosbeheer dood na een schot, maar volgens actievoerders bewoog het nog en waren er drie schoten nodig om het hert uit zijn lijden te verlossen. De bekeuringen zijn uitgedeeld wegens baldadigheid, voor over het hek klimmen in het natuurgebied en aan iemand die zich niet kon legitimeren, aldus de politie.

Maächa Vrolijk van de actiegroep KALF noemt het afschieten van het hert een provocatie en zei dat dit niet volgens de regels gebeurde. ,,Het is niet toegestaan om een hert af te schieten in aanwezigheid van omstanders. Bovendien had er een dierenarts bij moeten zijn”, zei Vrolijk. ,,Dit kan echt niet. Daarom gaan we kijken of we dit juridisch kunnen aanvechten.” Vrolijk was zelf geen getuige van het afschieten van het hert. Nadat dit was gebeurd, werd ze gelijk door andere actievoerders op de hoogte gesteld.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Afgeschoten hert zorgt voor ophef
Sluiten