Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 22 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Afgekeurde auto 30 minuten later goedgekeurd

Heel veel mensen hebben een beetje een naar onderbuikgevoel als het aankomt op garages. Als leek heb je simpelweg geen idee wat verschillende onderdelen kosten en je kan zo voor honderden euro’s in de maling worden genomen.

Natuurlijk is dat niet bij elk garagebedrijf het geval, maar zo nu en dan wordt er wel flexibel met de regeltjes omgegaan. Dat ondervond een Belgische radiopresentator toen hij zelf zijn auto moest laten keuren. Hij ging niet naar de garage voor een journalistiek potje problemen blootleggen, hij moest gewoon zijn auto laten keuren.

Afgekeurd

De auto werd afgekeurd. Er was iets mis met de lichten van de Chevrolet Captiva van Radio1-presentator Ronald Verhaegen. De controleur zou volgens HLN lang naar de lichten hebben gekeken en vervolgens geconcludeerd hebben dat de dimlichten te laag waren afgesteld. De dimlichten moeten volgens de officiële APK keuringseisen werken en goed zijn afgesteld. Verhaegen kreeg hierdoor een zogenaamde ‘rode kaart’, de auto werd afgekeurd. De lichten moesten worden gemaakt bij een garage.

In plaats van naar een garage te rijden, belde de presentator – waarschijnlijk verontwaardigd omdat zijn lichten niet lang geleden juist waren afgesteld – zijn vrouw. De vrouw googelde een beetje en vond verhalen van andere mensen die hetzelfde hadden meegemaakt. De auto was afgekeurd op onjuist afgestelde dimlichten. In veel van die gevallen reden de mensen gewoon terug voor een herkeuring en kwamen ze er glansrijk doorheen.

Dat vond de presentator het proberen waard. En journalist ben je of dat ben je niet: de man pakte zijn telefoon om alles vast te leggen. Hij doet een herkeuring bij hetzelfde bedrijf, maar met een andere medewerker en wonder boven wonder wordt de auto nu goedgekeurd. Dertig minuten later, zonder ook maar iets aan de auto te hebben gedaan is ineens alles in orde.

Ronald en de autokeuring

De wondere wereld van de autokeuring:Gisteren kreeg collega Ronald een rode kaart: lichten slecht afgesteld. Dus reed hij een blokje om en ging opnieuw naar binnen. En tiens… auto goedgekeurd!

Posted by Radio 1 on Tuesday, March 20, 2018

Op Facebook is de video inmiddels meer dan 129 duizend keer bekeken en reageren veel mensen dat ze precies hetzelfde hebben meegemaakt. Marie De Backer, woordvoerster van de Groepering van erkende Ondernemingen voor Autokeuring en Rijbewijs (GOCA) vindt de resultaten van dit spontane stukje journalistiek geen probleem: „Bij de garage kan de vloer misschien niet helemaal recht zijn. Eens wat sneller over een verkeersheuvel rijden, kan al verschil maken. Dat kan bijvoorbeeld ook tussen de twee keuringsmomenten gebeurd zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.