Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 27 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Aankomende jaarwisseling al verbod op rotjes

Slecht nieuws voor alle vuurwerkliefhebbers. Het kabinet komt dit jaar nog met een verbod op de verkoop van rotjes en ander werpbaar knalvuurwerk. Hiermee hopen zij dat een groot aantal ongelukken met de jaarwisseling te verminderen.

Minder lang vuurwerk afsteken

Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) willen dat mensen die vuurwerk aanschaffen in het vervolg ook een veiligheidsbril, aansteeklonten en stabiele afschietbuizen voor vuurpijlen meekrijgen. Dat wordt voor vuurwerkverkopers verplicht. Ook overweegt het kabinet het afsteken van vuurwerk minder lang toe te staan. Nu mag dat op oud en nieuw tussen 18.00 uur en 02.00 uur ‘s nachts.

Volgens RTL Nieuws wil het kabinet het niet bij een verbod op rotjes laten. Maar voor een verbod op de verkoop van ander vuurwerk zou nu nog het draagvlak in de samenleving ontbreken.

Gelekte plannen

De plannen doen VVD-Kamerlid Erik Ziengs de wenkbrauwen fronsen, want de grootste regeringspartij heeft nooit iets gezien in zo’n verbod. ,,Dit zijn kennelijk gelekte plannen, dus we moeten nog maar zien waar het kabinet mee komt. Maar het standpunt van de VVD is altijd duidelijk geweest. Dit is niet uitvoerbaar en niet handhaafbaar.”

De jaarwisseling geldt als het gevaarlijkste moment van het jaar.
De jaarwisseling geldt als het gevaarlijkste moment van het jaar. Foto: ANP Foto: ANP

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft eind vorig jaar al geadviseerd vuurpijlen en knalvuurwerk voor consumenten te verbieden om letsel te voorkomen. Over knalvuurwerk oordeelde de raad dat het grote overlast veroorzaakt en uitnodigt tot roekeloos gedrag. De OVV signaleerde ook dat elk jaar veel mensen gewond raken door vuurpijlen. Die worden uit de hand afgeschoten, op omstanders gericht of vanuit wankele flessen afgestoken.

De jaarwisseling geldt als het gevaarlijkste moment van het jaar in ons land. Volgens de OVV eindigen tijdens oud en nieuw jaarlijks bijna 500 mensen op de spoedeisende hulp, raken 200 ogen beschadigd, valt gemiddeld één dode en worden zo’n 11.000 incidenten geregistreerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.