Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 28 mrt 2018 / 04:54 uur

25 keer per dag geweld gebruikt tegen politieagenten

Maar liefst 25 keer per dag wordt er fysiek en verbaal geweld gebruikt tegen politiemensen. Omgerekend is dat ongeveer één incident per uur, ergens in Nederland. Dat blijkt uit cijfers die de politie heeft vrijgegeven over 2017. Het is de eerste keer dat de gegevens op deze manier openbaar worden gemaakt.

In totaal werden 9100 incidenten geregistreerd, variërend van schelden, beledigen, bedreigingen slaan, schoppen, met een voertuig inrijden op een agent of poging tot doodslag of poging moord. Omgerekend zijn dat per week 175 incidenten.

Aanhouding

Het vaakst blijken mensen zich te keren tegen de politie tijdens een aanhouding (2779 keer), in het uitgaansleven (993), door verwarde personen (523), in het verkeer (507), tijdens het uitdelen van een bekeuring op straat (451) of huiselijk geweld (413). Bij veel andere zaken (2968) is de context niet duidelijk.

Wat betreft het geweld, komt belediging het vaakst voor (3889 keer), gevolgd door wederspannigheid (1545 keer). Dit houdt in dat verzet wordt geboden met geweld of dreiging daarmee, en verbale bedreiging (1125). Verder gaat het vele honderden keren om mishandeling en 38 keer om zware mishandeling.

Poging tot doodslag

Maar het geweld kan ook ernstige vormen aannemen. Zo staat 143 keer poging tot doodslag op de lijst, zelfs 4 keer poging tot moord, poging tot zware mishandeling (161), inrijden met voertuig op een agent (61) en aanranding (8).

Ruud Verkuijlen is binnen de politie verantwoordelijk voor de aanpak van dit fenomeen. Hij noemt geweld en agressie tegen dienders onacceptabel. Het wordt ook niet getolereerd, tegen alles wordt opgetreden, zegt hij. „Als samenleving moeten we niet accepteren dat er op deze manier met de politieman en -vrouw wordt omgegaan. Al ons optreden staat ten dienste van de burger, voor een veiligere samenleving. Ondermijning van deze taak, betekent ondermijning van onze samenleving.”

Intern worden agenten altijd aangespoord om aangifte te doen van de gebeurtenis, maar zij beslissen dat uiteindelijk zelf. De politie weet niet hoe vaak dat gebeurt en hoe vaak het Openbaar Ministerie overgaat tot vervolging, aldus een woordvoerster.

Reageer op artikel:
25 keer per dag geweld gebruikt tegen politieagenten
Sluiten