Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 19 mrt 2018 / 14:17 uur

14.000 mannen geven dna af in Verstappen-onderzoek

In de voorbije drie weken heeft ongeveer tweederde van de opgeroepen mannen in de zaak rondom de in 1998 vermoorde Nicky Verstappen DNA afgegeven. 14.049 van de 21.500 personen gaf gehoor aan de oproep van de Limburgse politie.

„Uiteraard is bij een opkomst van 100 procent de kans op succes het grootst", zei projectleider Hans Ramaekers van de politie. „Maar ook met deze opkomst kan het zo zijn dat we van alle familielijnen voldoende DNA-profielen hebben om goed onderzoek te doen."

Familie

Mocht blijken dat van een bepaalde familie niemand DNA heeft afgestaan, dan kan de politie familieleden vragen alsnog DNA af te staan. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaat het verzamelde data vergelijken met de sporen die bij het lichaam van Nicky Verstappen zijn gevonden. Het jongetje werd in de zomer van 1998 dood gevonden tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide.

De DNA-afnames begonnen op zaterdag 24 februari en duurden tot en met zondag. Daarvoor waren 17.500 mannen opgeroepen in Brunssum, Heerlen en Landgraaf en omgeving en in Heibloem, het Limburgse dorp waar Nicky woonde. Nog eens 4.000 mannen die in 1998 in de buurt van de Brunssummerheide woonden, maar sindsdien zijn verhuisd, kregen een oproep.

Laatkomers

Er staan nog afspraken met mannen die lieten weten eerder niet te kunnen komen. Van hen wordt de komende weken wangslijm afgenomen. Het afnemen van DNA bij zo’n 700 mannen buiten Limburg loopt nog. Ook meldden zich mannen die geen oproep hadden gekregen maar toch wilden meehelpen. Over hen neemt de politie later een beslissing.

Nadat eind mei was bekendgemaakt dat er een groot DNA-onderzoek kwam, kreeg de politie meer dan vijfhonderd tips en reacties. De gouden tip zit daar echter niet bij, aldus de politie. Eind vorig jaar was er al een bescheiden dna-onderzoek waarvoor 1.500 mannen zijn opgeroepen.

Het is niet voor het eerst dat er op zo’n grote schaal DNA wordt afgestaan. Een zelfde soort onderzoek zorgde voor een doorbraak in de jarenlang onopgeloste moordzaak op Marianne Vaatstra. Toen had de dader zelf meegewerkt aan het onderzoek, zijn DNA bleek een match met die op het plaatsdelict. Nadat Jasper S. tegen de lamp was gelopen, kreeg hij een gevangenisstraf opgelegd van 18 jaar voor verkrachting en moord.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
14.000 mannen geven dna af in Verstappen-onderzoek
Sluiten