Metro
Metro Nieuws 1 feb 2018 / 08:34 uur

Ziekenhuis doet aangifte tegen tabaksindustrie

Het Antoni van Leeuwenhoek gaat als eerste ziekenhuis aangifte doen in een lopende strafzaak tegen de tabaksproducenten. Het AVL wil dat het Openbaar Ministerie stappen onderneemt tegen die producenten, zo staat vermeld op de website van het ziekenhuis.

Rookprobleem oplossen

Volgens het AVL hebben allerlei procedures over de hele wereld het rookprobleem niet opgelost: „Iedere dag doen we er bij ons alles aan om patiënten met kanker de allerbeste zorg te geven. Onze onderzoekers en onze behandelaars zoeken continu naar oplossingen voor het kankerprobleem en de beste behandeling voor al hun patiënten.Tegelijkertijd zien we de tabaksproducenten willens en wetens mensen verslaafd maken aan het meest kankerverwekkende product dat er is: de sigaret", zo stelt René Medema, voorzitter van de Raad van Bestuur van het AVL.

Miedema stelt dat 30 procent van alle kankerpatiënten de ziekte krijgt door roken: „Veel mensen realiseren zich nog steeds niet voldoende dat twee van de drie rokers aan de gevolgen van tabak ook daadwerkelijk overlijdt. Een kwart van hen al voor hun pensioen.”

Aangifte ingediend door Ficq

De aangifte zal donderdag worden ingediend bij het OM in Amsterdam door strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq. Zij deed in 2016 namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten al aangifte tegen de vier grootste tabaksfabrikanten die in ons land actief zijn. De beschuldigingen die zij deed waren zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte. Het AVL sluit zich bij die beschuldigingen aan.

Ficq is vanzelfsprekend blij met de stap die het AVL maakt, zo laat ze op de site van het ziekenhuis weten: „Artsen moeten zich veel meer verdiepen in nicotineverslaving om zo hun patiënten beter te kunnen voorlichten. Uitleggen hoe ze worden voorgelogen, wat nicotineverslaving is en hoe moedwillig en kwaadaardig de fabrikant en het product zijn", zo stelt ze. „Je bent niet alleen een goede arts als je patiënten goed behandelt, maar ook als je een preventieve, voorlichtende taak ziet. Deze stap van het AvL helpt hierin enorm. De tabaksindustrie moet gestopt worden. Zeker als je weet dat de industrie nu kwetsbare mensen in de derde wereld massaal aan het roken probeert te krijgen. Ik vind dat onwaarschijnlijk misdadig."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ziekenhuis doet aangifte tegen tabaksindustrie
Sluiten