Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 1 feb 2018 / 05:59 uur

WODC: azc maakt buurt niet onveiliger

Een buurt hoeft niet onveiliger te worden door de aanwezigheid van een asielzoekerscentrum (azc). Die conclusie trekt het onderzoeksinstituut WODC uit haar onderzoek naar of het terecht is dat veel mensen de komst van een azc vrezen omdat dat voor meer criminaliteit in de wijk zou zorgen.

Uit het onderzoek blijkt dat migranten, vooral jonge mannen, wel wat vaker dan andere Nederlanders in contact komen met de politie. Vooral de groepen uit betrekkelijk veilige landen die weinig kans hebben op een verblijfsvergunning belanden op het foute pad. In 2015 werd tussen de 2,5 en 3,7 procent van de asielmigranten verdacht van criminaliteit, tegen 1,2 procent van de reguliere bevolking, aldus het WODC.

Het onderzoeksinstituut van het ministerie van Justitie en Veiligheid maakte gebruik van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat koppelde gegevens over plaatsen delict, aangiften en processen-verbaal aan alle Nederlandse buurten. Ook de adressen van de azc’s werden meegenomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
WODC: azc maakt buurt niet onveiliger
Sluiten