Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 8 feb 2018 / 14:29 uur

‘Waarom was Kroon alleen op patrouille?’

„Een bijzonder verhaal”, noemt Afghanistan-veteraan Niels Roelen (44) de verklaring van Marco Kroon. De militair verklaarde donderdag in het AD dat hij ruim tien jaar geleden een vijandelijke commandant heeft gedood, nadat die hem gevangen had genomen en mishandeld. „Voor mij roept dit verhaal te veel vraagtekens op.”

,,Waarom was hij in zijn eentje op patrouille?”, is een van de eerste vragen die de majoor heeft. „Dat herken ik helemaal niet. Bij ons geldt: ‘één is geen’. Je moet te allen tijde een back-up hebben, iemand die je dekt. Als ik in mijn eentje op een Afghaanse markt zou lopen, dan wist ik een ding zeker: ik kom daar niet levend vanaf.”

Vorige maand werd bekend dat Kroon, drager van de militaire Willems-Orde, een jaar geleden zelf melding heeft gedaan bij Defensie van een tot nu toe geheim gebleven geweldsincident in Afghanistan. Defensie schakelde vervolgens het Openbaar Ministerie (OM) in om de zaak te onderzoeken.

‘Nepnieuws’

„Waarom is het verhaal tien jaar verzwegen?”, gaat Roelen verder. „Als er een Afghaan door een NAVO-militair is gedood, dan moet dat bekend worden gemaakt in een patrouilleverslag. Dit verslag kan dan vervolgens naar de marechaussee of de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.”

Roelen vindt het jammer dat de krant Kroon heeft laten leeglopen en dat deze verklaring vervolgens wordt gebracht als nieuws. „Je plaatst toch ook geen verklaring van Holleeder, over hoe hij de wereld ziet? Ik zie dit als een vorm van ‘nepnieuws’. Een persoonlijke verklaring hoort thuis bij het OM en niet in de krant.”

Verifieerbaar

„Er worden te veel vragen niet gesteld. Daarnaast lijkt zijn eerdere verklaring in te gaan tegen deze verklaring. Eerst wist Kroon vooraf wie die man was, nu vertelt hij dat hij pas achteraf ontdekte dat hij juist handelde door zijn hele magazijn op hem leeg te schieten.”

Alle vragen zijn wel nodig om het verhaal verifieerbaar te maken, zegt Roelen. „Op dit moment heb ik nergens houvast aan. Ik heb geen reden om hem te wantrouwen, maar ik heb als mens wel vragen.”

Zowel het ministerie van Defensie als het OM willen niet inhoudelijk reageren op de verklaring van Kroon. „Het onderzoek loopt op dit moment nog. Het is niet aan de politiek om ons daarin te mengen", reageert een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Staatsgeheim

Kroon reageerde donderdagochtend voor de camera van de NOS dat hij begrijpt dat de verklaring veel vragen oproept. Hij kan daar niet op ingaan, want dan schendt hij het staatsgeheim, zo zegt hij. „Het liefst zou ik het van de daken schreeuwen, maar dan heb ik het voor niets tien jaar verzwegen."

De verklaring van Kroon staat volgens Roelen los van de onderscheiding van de Militaire Willems-Orde, die hij kreeg voor zijn moedige optreden en leidinggeven als officier bij vuurgevechten in Afghanistan. „Die actie op zich maakt hem tot een held. En neem de Nederlandse verzetsstrijder Erik Hazelhoff Roelfzema. Na de oorlog, waar hij zijn heldenstatus heeft verricht, heeft hij dubieuze dingen gedaan. Maar hij is altijd Soldaat van Oranje gebleven", zegt Roelen. „Nu wil ik niet zeggen dat Kroon dingen heeft gedaan die niet kloppen, maar er zijn nu te veel dingen die vaag zijn. Er moeten nu antwoorden komen om dit verhaal controleerbaar te maken."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Waarom was Kroon alleen op patrouille?’
Sluiten