Een kwart van de Nederlandse middelbare scholen wijzigt bestemming buitenlandreis door angst voor aanslagen. Foto: ANP

''Waar is het voor scholieren dan nog wel veilig?''

Een kwart van de Nederlandse middelbare scholen wijzigt bestemming buitenlandreis door angst voor aanslagen. Foto: Unsplash

Foto van 'Bregje Simons'

13 FEB 2018

De leraren en leerlingen van het Mollerlyceum in Bergen op Zoom stonden bij de aanslag in Londen, waarbij een man instak op een politieagent en werd neergeschoten door andere agenten. Een andere groep van hetzelfde college liep een paar maanden later op de kerstmarkt in Berlijn waar een vrachtwagen op inreed. Ook leerlingen van het Graaf Huyn College uit Geleen werden in Londen getuige van een aanslag, en maar liefst drie klassen van het Bonhoeffer College uit Enschede waren aanwezig in Parijs toen het noodlot bij de Champs Elysees toesloeg.

Een ding is duidelijk: middelbare scholieren onbezorgd op buitenlandreis laten gaan, is in een tijd van terreur en aanslagen niet meer zo vanzelfsprekend als dat het ooit was. Maar durven middelbare scholen het risico nog wel te nemen om leerlingen op reis te sturen?

Kwart van de scholen wijzigt bestemming

Uit onderzoek van DUO, het bureau voor Onderwijsonderzoek & Advies, blijkt dat op bijna 70 procent van de middelbare scholen die jaarlijks buitenlandse reizen voor leerlingen organiseren, besproken wordt of de bestemming wel veilig genoeg is. Dat komt zowel door zorgen intern, als door vragen die ouders de school stellen over de veiligheid van de leerlingen. Het percentage dat daadwerkelijk de reis wijzigt, ligt echter wel lager. Het onderzoek toont aan dat een kwart van de middelbare scholen in de afgelopen twee jaar hun bestemming gewijzigd heeft omdat ze bang waren voor aanslagen. Het gaat dan om bestemmingen als Londen, Parijs en Berlijn.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

„Het is voor schoolbesturen ook best een lastige keus om te maken omdat je als school verantwoordelijk bent voor een grote groep kinderen’’, stelt Masja Koster van Stichting School & Veiligheid. Zij bieden hulp aan de middelbare scholen om zich goed te kunnen voorbereiden op een buitenlandreis. Dat doen ze door bijvoorbeeld een 'terreurhandleiding' te maken. Daarin staan welke voorbereidingen de school moet treffen en wat zij moeten doen als ze in gevaar zijn. „Wij kunnen de uiteindelijke keus voor de school niet maken. We adviseren ze graag, maar als het bestuur de verantwoordelijkheid niet aandurft om zoveel kinderen op pad te laten gaan, moeten ze dat ook zeker niet doen.’’

''Als we maar alert zijn''

Toch wijzigt het overgrote deel van de scholen hun bestemming niet. Zo ook het Eemsdeltacollege Sikkel in Delfzijl. Hun buitenlandreis naar Parijs gaat dit jaar gewoon door, en ook vorig jaar besloot de school de reis niet aan te passen. „De reis heeft vorig jaar wel veel discussie opgeleverd, ook veel ouders hadden er vragen over. Dit jaar hebben we er eigenlijk helemaal niets over gehoord. Maar wij gaan hoe dan ook af op het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken en zolang zij geen negatief reisadvies geven, gaan wij gewoon naar Parijs’’, legt Eefko Bonenschansker uit, hij werkt als excursie-coördinator bij het Eemsdeltacollege.

„Ik snap wel dat scholen de keuze maken om een reis niet door te laten gaat, of dat ouders of leerlingen bang zijn’’, zegt hij. „Maar aan de andere kant denk ik ook: waar is het dan wel volstrekt veilig? We gaan ook met de kinderen naar Amsterdam of naar Den Haag, en daar denken de meesten verder niet over na. Volgens het ministerie is daar ook een dreiging, er is alleen nog niks gebeurd.’’ Of de school van plan is aanpassingen te doen aan de reisplannen naar Parijs? „Nee'', zegt Bonenschansker. „Wij hebben altijd een calamiteiten plan, die is niet speciaal voor terreurdreiging. Ook gaan we met voldoende begeleiders op pad, maar ook dat is niet speciaal voor de terreurdreiging. Alles blijft gewoon hetzelfde, als we maar alert zijn.’’

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Nederlander opgepakt met 15.000 xtc-pillen

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

28 MIN

Een 37-jarige Nederlander moet het flink benauwd hebben gekregen toen zijn auto in Hamburg werd gecontroleerd: hij was namelijk niet in het bezit van maar één ‘bescheiden’ zakje xtc-pillen, maar had maar liefst 15.000 exemplaren mee. De drugs zouden een waarde van zo'n 150.000 euro hebben.

Argwaan

De man kwam in de penarie toen hij met zijn dochter op weg was naar Hamburg. Iets voorbij Bremen werd de auto gecontroleerd.

De man verklaarde dat hij de DOM wilde bezoeken, een groot volksfeest in de stad. Dat maakte de agenten argwanend. Waarom? Dat feest begint pas over een maand. Bij de stoelen vonden ze vervolgens drie grote zakken met pillen. De Nederlander zit voorlopig vast.


Views

17

Tivoli schrapt 'racistisch' kinderfeest

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

53 MIN

TivoliVredenburg hield vorig jaar nog een kinderfeest met het thema ‘het Wilde Westen’, maar zal dat vanaf heden niet meer doen. Actiegroep De Grauwe Eeuw deed aangifte tegen het muziekcentrum in Utrecht omdat kinderen werden opgeroepen als cowboys en indianen verkleed te komen. „Het is niet verstandig geweest dit thema te kiezen'', zegt directeur Frans Vreeke.

Racistische stereotypering

De actiegroep beschouwt cowboys en indianen als een ‘racistische stereotypering’.  Ze vergeleken het met een feest voor nazi’s en Joden. Cowboys zouden voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de genocide op de oorspronkelijke bewoners van Amerika.

Culturen juist stimuleren

Frans Vreeke verklaarde eerder tegenover het AD zich ‘niet aangesproken te voelen’ door De Grauwe Eeuw. Hij stelt: „We willen kinderen helemaal niet indoctrineren. Een thema als inclusiviteit, gelijke rechten en plichten voor iedereen in de cultuur vinden we juist heel belangrijk." In oktober vond in TivoliVredenburg een debat hierover plaats.


Views

33

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Deze klok gaat tienduizend jaar lang tikken

Camera videoDeze klok gaat tienduizend jaar lang tikken

De klok is gebouwd in een holle berg. Foto: Videostill.

Foto van 'Hester Ramaker'

1 UUR

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van vrijdag.

Klok

Amazonbaas Jeff Bezos heeft een klok gebouwd die tienduizend jaar lang moet werken. Het wordt aangedreven door temperatuurverschillen en is gebouwd in een holle berg.

Paard

Een paard zat vast in hoog water in Indiana, Amerika. Reddingswerkers deden hun uiterste best om het dier te redden.

Viool

Een groep Afrikaanse kinderen komt voor het eerst in aanraking met een viool, en dat vinden ze behoorlijk interessant!

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

17

Patricia Paay schakelt advocaat in om sekspop

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

2 UUR

Patricia Paay is woedend op Johan Vlemmix: de zanger wil van haar een levensechte sekspop maken. Paay zou hier absoluut niet van gediend zijn en wil nu een rechtszaak aanspannen, aldus Shownieuws.

Groot fan

Vlemmix verklaart tegenover Shownieuws “veel respect” voor Patricia te hebben en altijd een “groot fan” van haar te zijn geweest. Waar hij dan ook had verwacht dat de diva “helemaal gelukkig” zou worden van zijn idee, is het tegengestelde waar: ze vindt het plan van Vlemmix te belachelijk voor woorden en wil hem nu aanklagen.

Zakendeal

Johan heeft in ieder geval geen kwaad voor ogen: volgens de entertainer zou Paay zelfs kunnen profiteren van een flinke winstmarge. Als er 100 poppen verkocht zouden worden, zou Patricia immers al 50.000 euro in het laatje krijgen.


Views

76

Paassnoep IKEA teruggeroepen door muizen

Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

3 UUR

Niets zo populair als een gehaktballetje, hotdog óf stel snoepjes van het Zweedse IKEA. Wat betreft het laatste is het nu echter oppassen geblazen: de paasspekjes van dit jaar zouden tijdens de productie mogelijk in aanraking zijn geweest met muizen.

Kosteloos terugbrengen

IKEA roept nu alle 100 gramsverpakkingen Godis påskkyckling paasspek terug. Het gaat om verpakkingen met de houdbaarheidsdatum 23 oktober 2018 en 26 januari 2019. De spekjes in huis gehaald? Dan kun je ze zonder bon terugbrengen naar een van de winkels en het aankoopbedrag terugkrijgen.


Views

27

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Extreme kou verwacht in de Alpen. / ANP

Extreme kou verwacht in de Alpen

Pak je extra goed in als je piste opgaat. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 22:54

Wintersporters die naar de Alpen afreizen voor een skivakantie moeten rekening houden met extreme kou. Op sommige plekken kan het wel 20 graden vriezen, en de gevoelstemperatuur kan oplopen tot min 30. Deze koude weersomstandigheden zijn het gevolg van een koude luchtstroom uit Siberië.

Dik aankleden

„Neem bijvoorbeeld Val Thorens in Frankrijk, waar veel Nederlanders naartoe gaan. Daar wordt het dinsdag minimaal min 17 en maximaal min 21. De gevoelstemperatuur kan dan richting min 30 gaan”, zegt een woordvoerder van Weeronline. Volgens hem zijn extra voorzorgsmaatregelen bij dit soort extreme weersomstandigheden nodig. „Bij zulke lage temperaturen moet je wel echt speciale kleding dragen, anders hou je het niet lang vol op de piste.”

De combinatie van après-ski met de 'Russische beer' is helemaal een gevaarlijke, zo waarschuwt het Rode Kruis. „Door het drinken van alcohol ligt onderkoeling sneller op de loer, omdat de bloedvaten verwijden." In zo'n situatie extra dik aankleden dus.

Voorzorgsmaatregelen

Ga je dit weekend met de auto richting een van de wintersportgebieden, dan doe je er dus verstandig aan extra voorzorgsmaatregelen te treffen. Neem met het oog op filegevaar extra dekens mee, en zorg voor voldoende eten en drinken, aldus de hulporganisatie.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Bulgaar verdient miljoenen met nep-lijst op Spotify. / ANP

Bulgaar verdient miljoenen met nep-lijst op Spotify

Spotify blijkt makkelijk te manipuleren. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

VANDAAG, 21:04

Een Bulgaar heeft miljoenen euro’s verdiend met een nep-afspeellijst op Spotify. De man beheerde twee afspeellijsten: Soulful Music en Music From The Heart. Deze afspeellijsten stonden vol met nummers van onbekende artiesten.

Heel veel muziek in de lijsten bleek Bulgaars te zijn. En hoewel het ook om nog onontdekte muziek kan gaan, lijkt het er op dat de lijsten nep zijn. De nummers duurden allemaal niet langer dan een minuut en het bleek dat beide lijsten weinig vaste luisteraars hadden.

De afspeellijst Soulful Music. / Screenshot van Spotify

De lijsten staan vol met Bulgaarse muziek. / Screenshot van Spotify

Fanatieke luisteraars

Toch stonden de lijsten keer op keer hoog in de populairste lijsten van de streamingdienst. Volgens de NOS soms zelfs hoger dan de afspeellijsten met de populairste nummers.

Naar een populaire muzieklijst op Spotify luisteren gemiddeld een miljoen mensen. Volgens Spotify luisterden er slechts 1200 mensen naar de verdachte muzieklijsten. Het zou kunnen dat dit allemaal zeer fanatieke luisteraars zijn, die dag en nacht de muzieklijst aan hebben staan. De kans is echter groot dat dit niet het geval is, en dan lijkt het erop dat er een bot actief is. De bot zou er dan voor zorgen dat de muziek onophoudelijk wordt afgespeeld.

Voor ieder nummer dat wordt afgespeeld betaalt Spotify 0,004 dollarcent aan degene die de muziekrechten van het nummer beheert. Omdat de bots ervoor hebben gezorgd dat de nummers miljoenen keren werden afgespeeld, kon de Bulgaar tonnen per maand binnenslepen.

Makkelijk manipuleren

Artiesten als Prince, The Black Keys en Adele uitten in het verleden al kritiek op de streamingdienst. Het manipuleren van de muziekdienst is volgens hen te makkelijk. Dit kan niet alleen met bots, maar ook door artiesten die fans vragen hun nummers zo veel mogelijk te luisteren.

Omdat het een paar maanden heeft geduurd voordat de Bulgaar met zijn nep-lijsten werd ontdekt, heeft hij waarschijnlijk een paar miljoen dollar binnen kunnen harken. Dit geld kon hij in eigen zak steken en belandde dus niet bij de artiesten die er recht op hadden.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

200+