Een kwart van de Nederlandse middelbare scholen wijzigt bestemming buitenlandreis door angst voor aanslagen. Foto: ANP

''Waar is het voor scholieren dan nog wel veilig?''

Een kwart van de Nederlandse middelbare scholen wijzigt bestemming buitenlandreis door angst voor aanslagen. Foto: Unsplash

Foto van 'Bregje Simons'

13 FEB 2018

De leraren en leerlingen van het Mollerlyceum in Bergen op Zoom stonden bij de aanslag in Londen, waarbij een man instak op een politieagent en werd neergeschoten door andere agenten. Een andere groep van hetzelfde college liep een paar maanden later op de kerstmarkt in Berlijn waar een vrachtwagen op inreed. Ook leerlingen van het Graaf Huyn College uit Geleen werden in Londen getuige van een aanslag, en maar liefst drie klassen van het Bonhoeffer College uit Enschede waren aanwezig in Parijs toen het noodlot bij de Champs Elysees toesloeg.

Een ding is duidelijk: middelbare scholieren onbezorgd op buitenlandreis laten gaan, is in een tijd van terreur en aanslagen niet meer zo vanzelfsprekend als dat het ooit was. Maar durven middelbare scholen het risico nog wel te nemen om leerlingen op reis te sturen?

Kwart van de scholen wijzigt bestemming

Uit onderzoek van DUO, het bureau voor Onderwijsonderzoek & Advies, blijkt dat op bijna 70 procent van de middelbare scholen die jaarlijks buitenlandse reizen voor leerlingen organiseren, besproken wordt of de bestemming wel veilig genoeg is. Dat komt zowel door zorgen intern, als door vragen die ouders de school stellen over de veiligheid van de leerlingen. Het percentage dat daadwerkelijk de reis wijzigt, ligt echter wel lager. Het onderzoek toont aan dat een kwart van de middelbare scholen in de afgelopen twee jaar hun bestemming gewijzigd heeft omdat ze bang waren voor aanslagen. Het gaat dan om bestemmingen als Londen, Parijs en Berlijn.

„Het is voor schoolbesturen ook best een lastige keus om te maken omdat je als school verantwoordelijk bent voor een grote groep kinderen’’, stelt Masja Koster van Stichting School & Veiligheid. Zij bieden hulp aan de middelbare scholen om zich goed te kunnen voorbereiden op een buitenlandreis. Dat doen ze door bijvoorbeeld een 'terreurhandleiding' te maken. Daarin staan welke voorbereidingen de school moet treffen en wat zij moeten doen als ze in gevaar zijn. „Wij kunnen de uiteindelijke keus voor de school niet maken. We adviseren ze graag, maar als het bestuur de verantwoordelijkheid niet aandurft om zoveel kinderen op pad te laten gaan, moeten ze dat ook zeker niet doen.’’

''Als we maar alert zijn''

Toch wijzigt het overgrote deel van de scholen hun bestemming niet. Zo ook het Eemsdeltacollege Sikkel in Delfzijl. Hun buitenlandreis naar Parijs gaat dit jaar gewoon door, en ook vorig jaar besloot de school de reis niet aan te passen. „De reis heeft vorig jaar wel veel discussie opgeleverd, ook veel ouders hadden er vragen over. Dit jaar hebben we er eigenlijk helemaal niets over gehoord. Maar wij gaan hoe dan ook af op het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken en zolang zij geen negatief reisadvies geven, gaan wij gewoon naar Parijs’’, legt Eefko Bonenschansker uit, hij werkt als excursie-coördinator bij het Eemsdeltacollege.

„Ik snap wel dat scholen de keuze maken om een reis niet door te laten gaat, of dat ouders of leerlingen bang zijn’’, zegt hij. „Maar aan de andere kant denk ik ook: waar is het dan wel volstrekt veilig? We gaan ook met de kinderen naar Amsterdam of naar Den Haag, en daar denken de meesten verder niet over na. Volgens het ministerie is daar ook een dreiging, er is alleen nog niks gebeurd.’’ Of de school van plan is aanpassingen te doen aan de reisplannen naar Parijs? „Nee'', zegt Bonenschansker. „Wij hebben altijd een calamiteiten plan, die is niet speciaal voor terreurdreiging. Ook gaan we met voldoende begeleiders op pad, maar ook dat is niet speciaal voor de terreurdreiging. Alles blijft gewoon hetzelfde, als we maar alert zijn.’’

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Vooral veel Nederlandse haatberichten op Facebook

Facebook ligt onder de loep de laatste tijd. / ANP

Foto van 'metronieuws'

37 MIN

Het aantal haatberichten van Nederlandse Facebook-gebruikers lijkt opvallend hoog te zijn. In Zuid-Europese landen ligt dat aantal vele malen lager. Dat meldt de Volkskrant zaterdag. De krant sprak met een Nederlandse moderator die bij Facebook werkte.

Discriminatie en racisme

De reputatie van Nederlandse Facebook-gebruikers ligt nou niet echt hoog. Het team van Nederlandse moderators krijgt dagelijks zo’n achtduizend meldingen binnen over foute berichten. Daarin schrijven de Nederlanders onder meer discriminerende, racistische of haatdragende teksten. Ze schelden ook opvallend vaak met ziektes als kanker.

De Nederlandse moderator vertelt anoniem aan de Volkskrant dat het aantal haatberichten vooral rond Sinterklaas en de verkiezingen toeneemt. Ook bij demonstraties van de PVV, zoals die op 20 januari in Rotterdam, krijgt het team veel meer meldingen binnen.

Psychologische hulp

Het Nederlandse team van moderatoren varieert van vijf tot acht personen. In 2017 was het team zelfs lange tijd onderbemand, waardoor meldingen in de wachtrij kwamen te staan en berichten niet konden worden beoordeeld. Volgens de moderator ging het ook om berichten over zelfmoord en seksueel misbruik. Het Griekse team van moderatoren had het daarentegen erg rustig. De Grieken hielpen de Nederlanders de achterstand weg te werken.

Volgens de moderator is de inhoud van sommige berichten zo heftig dat hij en zijn collega’s medicijnen nodig hebben om de inhoud te kunnen verdragen. Facebook zegt tegen de Volkskrant dat de psychologische bijstand voor de moderators is uitgebreid. Ze zeggen hulp te bieden waar nodig is en een programma te hebben voor sociale en recreatie activiteiten.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

30

Nieuw protest tegen vuurwapengeweld VS

Nieuw protest tegen vuurwapengeweld in de VS

Nieuw protest tegen vuurwapengeweld VS. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Duizenden scholieren en studenten zijn vrijdag in de Verenigde Staten opnieuw de straat op gegaan om te protesteren tegen vuurwapengeweld. Ze willen dat het moeilijker wordt om vuurwapens te kunnen aanschaffen.

De aanleiding was dat er vrijdag in het noorden van Florida een jongeman op een school in Ocala heeft geschoten. Een scholier raakte daarbij lichtgewond. Het incident leidde tot grote paniek. De schutter is aangehouden.

Verkiezingen

De scholieren vinden dat het klaar moet zijn met de shootings en voeren de druk op politici op met een reeks protesten in de aanloop naar de verkiezingen van 6 november. Dan wordt het Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat gekozen.

Bloedbad

De 20e april is berucht door de schietpartij in een school in Colorado in 1999. Toen schoten twee leerlingen van een middelbare school twaalf medeleerlingen en een leraar dood voor ze zichzelf van het leven beroofden. Dit bloedbad op de Columbine High School werd symbolisch voor de vuurwapendrama's. Het was in de VS het bloedigste drama met vuurwapens op een middelbare school tot de schietpartij half februari dit jaar in Florida. Toen schoot een ex-leerling in de Stoneman Douglas High School zeventien scholieren dood.

Protesten

Dit leidde tot de jongste golf protesten tegen vuurwapengeweld. In Washington liepen in maart honderdduizenden, voornamelijk jonge, Amerikanen de zogeheten March for Our Lives. Niet alleen in de VS waren protestanten op de been voor de March of Our Lives, in steden wereldwijd, waaronder Parijs en Sydney, werd er gedemonstreerd. En ook in Amsterdam. Op het Museumplein kwamen demonstranten bijeen, op initiatief van Democrats Abroad Netherlands en March for Our Lives Amsterdam.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

73

Likeability of 5

Uniek: slaap in een luchtbel in de Keukenhof!

Wil je een keer wakker worden op een plek waar nog (bijna) nooit iemand heeft geslapen? Foto: Booking.com

In samenwerking met Booking.com

17 APR 2018

Zin om een nachtje de bloemetjes buiten te zetten en wil je een keer wakker worden op een plek waar (bijna) nooit iemand heeft geslapen? Mooi, want dat kan. Vanaf deze week kun je in een unieke doorzichtige tent slapen in de Keukenhof.

Nicolette Kluijver sliep dinsdagnacht als allereerste persoon ooit in de Keukenhof in de speciale 'Tulip-Pod'. Maar de originele locatie is niet alleen weggelegd voor de BN'ers onder ons: jij kunt straks ook je geliefde/beste vriendin/moeder verrassen met een speciaal nachtje weg tussen de iconische tulpenvelden.

Stiekem best wel leuk

De Keukenhof? Je denkt misschien dat het een plek is voor ouderen en toeristen. Die toeristen zijn echter zo gek nog niet, want de Keukenhof is stiekem best heel leuk. Wie wordt er niet vrolijk van bloemen? En deze week kun je er dus ook slapen in een buitengewone luchtbeltent.

Tulip-pod Foto: Booking.com

Romantiek & bloemenselfies

Goed, meer over die unieke overnachting. Je ontwaakt tussen de tulpen, middenin de natuur. Het thema van de Keukenhof is dit jaar romantiek. We kunnen je vertellen: met deze overnachting kun je het niet romantischer krijgen.

Booking.com heeft een speciale doorzichtige luchtbel opgesteld met panoramisch uitzicht over de tulpenvelden. Omdat je in de Keukenhof slaapt, kun je ’s ochtends gelijk het park in. Dat is een behoorlijk voordeel: in de ochtend is het een stuk rustiger dan overdag, dus heb je alle tijd om een perfecte bloemenselfie te maken.

Genoeg tijd en plek om leuke foto's te maken! Foto: ANP

Als eerste persoon ooit slapen op de Keukenhof

Presentatrice en reisfanaat Nicolette Kluijver heeft als eerste een nachtje mogen doorbrengen in de bijzondere tent. Als verrassing nam ze haar moeder en oudste dochter Isabelle mee.

Als presentatrice voor '3 Op Reis' is Nicolette al op heel veel verschillende plekken geweest, zo vertelt ze enthousiast. De Keukenhof blijkt echter hoog op het lijstje van gekste plekken ooit te staan: „Ik heb best wel op gekke plekken geslapen. Een keer in een boomhut in Afrika, een keer bij de nomaden in de woestijn... maar ik denk dat deze overnachting wel in de buurt komt inderdaad.”

Ondanks dat Nicolette nu een gezin heeft met drie kinderen vliegt ze het liefst nog de hele wereld over. „Onze laatste vakantie zijn we naar Zanzibar gegaan. We proberen dan altijd unieke plekjes te vinden waar we kunnen watersporten.”

Tip voor de mooiste plek in Europa? „Corsica: dat is echt schitterend en je hebt helemaal niet het gevoel dat je in Europa bent”, aldus de presentatrice.

Nicolette Kluijver sliep als allereerste persoon ooit op de Keukenhof. Foto: Booking.com

Glamping

Hoewel de tent van Booking.com meer weg heeft van een mini-huisje blijft het toch een soort van kamperen, maar dan wel met een comfortabel bed in plaats van een matje. Nicolette vindt dat alleen maar leuk. „Ik ben namelijk helemaal geen luxepoes. Ik heb al even gekeken en ik zag in de tent een koelkastje en koffiezetapparaat staan, dus echt back-to-basic is het niet hoor!”

Waar de presentatrice het liefste voor kiest tijdens hun familievakantie? „Dat is altijd een beetje een strijd bij ons thuis. Joost houdt namelijk wel heel erg van luxe, ik ben er helemaal niet van. Ik voel me dan zelfs een beetje ongemakkelijk. Op vakantie laat ik mijn make-up tas het liefste thuis. Knot op mijn hoofd, bikini aan en gaan! En niet meer hoeven nadenken.”

Ze vervolgt: „Kamperen vind ik heel leuk. Ik heb vorige zomer met mijn oudste dochtertje nog gekampeerd. Gewoon in Nederland hoor. We sliepen toen op een camping gewoon bij de boer; echt te gek!”

De Keukenhof is leuker dan je denkt!

Ook jij kunt straks slapen als een roosje

Een overnachting in de Tulip-pod is perfect voor een uitstapje met je lover, verrassing voor je beste vriendin of leuk als vroeg moederdagcadeau.

Na het inchecken worden gasten begeleid naar de luchtbel, die is uitgerust met alle benodigdheden voor een onvergetelijke en sfeervolle overnachting. Ook heb je toegang tot het gehele park en krijg je een diner aangeboden in een van de restaurants van de Keukenhof. En de volgende ochtend krijg je een ontbijtje.

Wees er wel een beetje snel bij, want er zijn maar drie nachten beschikbaar en ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. Boeken kan alleen op 17, 18 en 19 april vanaf 10 uur s’ ochtends voor een overnachting voor twee personen op 20, 21 of 22 april.

Voor de prijs van 69 euro hoef je het ook niet te laten. Dit bedrag staat symbool voor het 69-jarig bestaan van Keukenhof. Een overnachting boeken in de Tulip Pod doe je hier.


love
user_b36acf7bf3fa2ba42fb5109419e560b1944b8c10_avatar

Views

500+

Meer honger als je moe bent? Heel normaal!

Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Heb jij ook altijd meer honger als je moe bent? Je bent niet de enige! Het is nu wetenschappelijk bewezen dat te weinig slaap je eetlust beïnvloed; het is dus heel logisch dat je tijdens een vermoeide periode de snacks niet kan laten liggen.

Het gaat dan niet om eenmalig een nachtje niet goed slapen, maar vooral in langere periodes van slecht slapen en vermoeidheid maak je meer hongerhormoon en minder verzadigingshormoon aan in je bloed, meldt het AD.

Sugarcravings

Opvallend is dat de meeste mensen meer verlangen naar zoetigheid als ze vermoeid zijn. De suiker levert natuurlijk een korte energiepiek op en werkt als comfort food. Maar die energiepiek wordt opgevolgd door een energiedip, die je dan weer probeert te verhelpen door weer iets suikerrijks te eten. Met als gevolg dat je onrustig wordt van de suiker en de schommelingen in je energielevel. Dat maakt dat je nog steeds slecht slaapt en hallo vicieuze cirkel!

Blokje om

Maar wat kun je eraan doen? Komt ie hoor: een gezonde snack of beweging. Je hoeft niet meteen intensief te gaan sporten, ook door te gaan wandelen of een yoga-sessie krijgt je energieniveau een oppepper. Na een vermoeiende dag klinkt languit op de bank ploffen met een reep chocolade natuurlijk leuker dan je schoenen aantrekken voor een blokje om, maar door te bewegen krijgt je lichaam energie en daardoor heb jij weer minder trek in zoetigheid. Dat zal uiteindelijk ook weer bijdragen aan een betere nachtrust.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

In samenwerking met Beer in a Box

19 APR 2018

De Grote Bierquiz van Metro en Beer in a Box is een doorslaand succes.

Duizenden mensen hebben de afgelopen twee weken meegedaan aan de Grote Bierquiz. Omdat de quiz nog tot en met 1 mei te maken is, hebben Beer in a Box en Metro alvast een reeks interessante uitkomsten op een rijtje gezet. Doe uiterlijk 1 mei ook mee, want er zijn mooie prijzen te winnen. Ga naar www.beerinabox.nl/quiz.

Meer brouwerijen dan in 'bierland'

Je moet echt onder een steen geleefd hebben om niet te zien dat speciaalbier een trend is in Nederland. Het aantal nieuwe brouwerijen dat er jaarlijks bijkomt is duizelingwekkend te noemen (ons land heeft inmiddels meer dan vijfhonderd geregistreerde brouwers, dat zijn er meer dan in ‘bierland’ België). Maar waar krijgt speciaalbier nu zijn bijzondere smaak van? En hoe lang brouwen we eigenlijk al bier? Van hele simpele vragen tot supermoeilijke, je test je eigen kennis in een paar minuten op www.beerinabox.nl/quiz.

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

„Of je nu net komt kijken of al heel veel weet, de Grote Bierquiz is bedoeld om je kennis te testen. Wij willen mensen vooral op een leuke manier meer leren over speciaalbier. Daarom krijgen alle deelnemers na 2 mei een persoonlijke pagina met alle informatie over de vragen die ze goed of fout hadden”, zegt Victor Kuppers, chef quiz bij Beer in a Box, de startup die op basis van jouw smaak de beste speciaalbieren voor je selecteert.

Feiten en getallen

Alles goed. Slechts 16 bierkenners hebben álle antwoorden goed. Dat is veel minder dan 1 procent. Er zijn 31 deelnemers die maar 1 fout hebben, 95 quizmakers hebben er 2 fout. „Dat is echt heel goed”, zegt de chef quiz. De gemiddelde score is 10 punten van de maximale 15.

Onze Belgische vrienden. Voorheen liep België mijlenver voorop in bierland. Maar die tijd is geweest. Van alle zuiderburen zit er geen één in de categorie die alles goed heeft.

Zuid-Holland nadrukkelijk aanwezig. Met 40 procent van de deelnemers heeft de provincie Zuid-Holland het hoogste aantal deelnemers (maar of zij ook het meeste van bier weten…). Noord-Holland komt op plaats 2 (30 procent), Noord-Brabant op plek 3 (24 procent van de quizmakers).

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierkennis omschrijven

Wat denken we van onszelf? Meer dan de helft van de mensen vulde bij de vraag ‘hoe zou jij je bierkennis omschrijven?’ met ‘best wel wat’. Slechts 2 procent van de deelnemers durfde het aan om ‘ik ben de beste speciaalbierkenner ever’ aan te klikken.

Meest gedronken drank. 95 procent van de deelnemers denkt dat bier na water (inclusief koffie en thee) de meest gedronken drank in Nederland is.

Waar staan de brouwerijen? 63 procent van de mensen die hun bierkennis testen, denkt dat Noord-Brabant de meeste brouwerijen heeft. 40 procent van hen denkt dat Nederland vorig jaar ongeveer 520 brouwerijen had.

Die middeleeuwers toch. 28 procent van de deelnemers denkt dat in de middeleeuwen jaarlijks makkelijk 800 liter bier per persoon naar binnen geklokt werd. En jawel – wat een kenners zijn we toch met z’n allen -  66 procent van hen denkt te weten wat cenosillicafobie is.

Wat valt er te winnen?

Ben jij de beste bierkenner? Dan maak je kans op een verrassingspakket van Beer in a Box ter waarde van 250 euro (geen bier, want dat mag niet!). Onder alle deelnemers wordt een aantal kleinere prijzen verloot, zoals een workshop bierbrouwen, rondleidingen bij spraakmakende brouwerijen en allerhande bierdingen. Snel naar Beerinabox.nl/quiz dus. Ga je nog meedoen? Veel succes en proost!


Views

100+

Twitter kan reacties op overlijden Avicii niet aan
Likeability of 3

Twitter kan reacties op overlijden Avicii niet aan

Twitter kan reacties op overlijden Avicii niet aan. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Omstreeks half acht vrijdagavond werd het nieuws bekend gemaakt dat wereldster Avicii onverwachts is overleden. De dood van de 28-jarige Zweedse Tim Bergling maakt wereldwijd zoveel los, dat Twitter de berichten niet meer kon bijhouden en mensen ee tijdje geen nieuwe tweets konden plaatsen. In de foutmelding die verscheen bij het plaatsen van tweets stond dat het sociale medium 'over zijn capaciteit' heen zit.

Op Twitter werd gezocht naar meer informatie en in groten getale op de plotselinge dood gereageerd. #Avicii stond enorm snel bovenaan de lijst van trending topics.

Binnen een half uur meldden honderden mensen de storing bij Allestoringen.nl. Rond half negen lijkt Twitter de storing te hebben opgelost.

Reacties van dj's

Ook een aantal Nederlandse en buitenlandse dj’s hebben verslagen gereageerd op de dood van Tim Bergling.

,,O mijn God”, reageert Laidback Luke op Twitter. De Nederlandse dj, producer en vechtkunstenaar leerde Bergling al vroeg kennen. Voordat Avicii doorbrak stuurde de Zweed Laidback Luke meermaals demo’s via zijn onlineforum voor producers, meldt ANP. ,,Ik ben sprakeloos. Dat je in vrede mag rusten mijn lieve Tim.''

Ook Nicky Romero, die met Avicii het nummer I Could Be The One (2012) maakte, is geschokt. ,,Lieve Tim, ik kan niet geloven wat ik net hoorde'', schreef Nicky op Instagram bij een foto van hem en zijn Zweedse collega. ,,Er zijn geen woorden die kunnen beschrijven hoe ik me nu voel. Ik ben dankbaar voor alle mooie momenten die we samen hebben beleefd en dankbaar voor alles wat ik van je heb geleerd. De wereld zal je missen. Ik hoop dat je nu je rust gevonden hebt.''

De Brit Calvin Harris noemt Bergling een mooie ziel, gepassioneerd en buitengewoon getalenteerd. ,,Je had nog zoveel te doen.''

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

200+

Avicii overleden
Likeability of 3

Dj en producer Avicii (28) overleden

Zweedse dj en producer Avicii overleden. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De Zweedse dj en producer Avicii, Tim Bergling, is plotseling overleden op 28-jarige leeftijd. Hij werd vrijdagmiddag dood gevonden in Muscat, de hoofdstad van Oman, meldt zijn Amerikaanse vertegenwoordigster. ,,De familie is er kapot van en we vragen iedereen om hun privacy te respecteren in deze moeilijke tijd.'' Zijn doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.

Avicii, die dankzij wereldhits als Levels, Wake Me Up en Hey Brother een van de populairste dj's aller tijden is geworden, maakte vorig jaar rigoureus een einde aan zijn tours en shows. Hij staakte zijn toernee in 2016, maar ging door met het maken van muziek in de studio. Hij bracht diverse nieuwe platen uit en stond andere artiesten bij als producer. In oktober verscheen nog een documentaire over de Zweedse dj, Avicii: True Stories.

Bergling had gezondheidsproblemen. Hij had voordat hij stopte met optreden een acute alvleesklierontsteking door zijn overmatige drankgebruik. Verder werden zijn blinde darm en galblaas verwijderd. Metro schreef al eerder over de lichamelijke en mentale moeilijkheden van de jonge muzikant. Of zijn dood hiermee samenhangt, is nog niet bekend.

LEES OOK


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

300+