Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 11 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Vijf vragen over de nieuwe donorwet

Dinsdag stemt de Eerste Kamer over de nieuwe donorwet. Ondanks de vele ophef zou het goed kunnen dat ons registratiesysteem voor orgaandonoren definitief op de schop gaat. Komt die wet er echt door? En hoe zit het nou precies met die nieuwe wet? Vijf vragen.

1. Wat houdt die nieuwe donorwet precies in?

Met de huidige wet maakt men gebruik van een zogeheten opt-insysteem: je bent geen orgaandonor, tenzij je aangeeft dat wel te willen zijn. Met de nieuwe wet zou de overheid een opt-outsysteem invoeren: je bent orgaandonor, tenzij je aangeeft dat niet te willen zijn. Dat betekent dat de groep orgaandonoren opeens een stuk groter wordt, omdat een groot deel van de mensen hun keuze niet registreren. Op dit moment is bij iets meer dan zes miljoen Nederlanders de keuze bekend. Van ruim 60 procent van de Nederlanders is dus niet bekend of zij wel of geen orgaandonor willen zijn.

2. Wat gebeurt er als mensen zich niet laten registreren?

Als mensen geschikte orgaandonoren zijn en zich niet hebben laten registreren, dan wordt de keuze automatisch overgelaten aan de nabestaanden. Die kiezen er volgens D66 vaak voor om de organen niet te doneren. „Omdat ze het niet aandurven, ze maken een periode door van rouw. Achteraf blijkt dat een groot gedeelte van hen spijt krijgt van die beslissing. Daarom vinden we het zo van belang dat iemand tijdens zijn of haar leven een keuze maakt, zodat je nabestaanden dat ingewikkelde besluit niet voor je hoeven te nemen", zo schrijft de partij.

3. Komt die wet er ook echt doorheen?

Die vraag is moeilijk te beantwoorden. De wet moet nu nog de Eerste Kamer door en het is maar de vraag of dat gaat lukken. De uitgesproken voorstanders, SP en D66, zijn samen goed voor negentien zetels. PVV, ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren hebben als tegenstanders samen zestien zetels. De veertig senatoren van de andere partijen zullen naar eigen geweten stemmen en het is dus maar moeilijk te voorspellen hoe dat zal lopen.

4. Wat zijn de bezwaren?

De PVV noemt zelf de zuiverheid van ons systeem een groot goed dat we met de nieuwe wet om zeep zouden helpen. Op de site schrijft de partij: „Van de 5 miljoen geregistreerden weten we nu zeker wat ze willen. Dat is een groot goed wat niet verloren mag gaan." Ook het recht op zelfbeschikking is voor velen een belangrijk argument om tegen te stemmen: het lichaam van mensen zou namelijk niet ‘van de overheid’ zijn.

5. En hoe staat de bevolking er zelf in?

Het lijkt erop dat een krappe meerderheid van de bevolking voor de nieuwe wet is. Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat ongeveer 51 procent van de mensen in Nederland voor het nieuwe systeem is. 43 procent is tegen en de overige zes procent heeft geen mening.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.