Amarins de Boer
Amarins de Boer Nieuws 6 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Verplicht leraren tot een griepprik’

De griepepidemie duurt al ruim zeven weken. Dagelijks worden kinderen naar huis gestuurd omdat hun leraar ziek thuis zit. Daarom zouden leraren zich vanaf volgend schooljaar verplicht moeten laten inenten met de griepprik. Althans, daarvoor pleit griepdeskundige Ab Osterhaus in De Telegraaf. „De lege klassen maken de noodzaak duidelijk”, zegt hij.

Naar huis

De griepgolf zorgde ervoor dat alleen al in het basisonderwijs maandag ruim 4200 kinderen thuiszaten. Daarnaast zijn er ruim 3800 kinderen verdeeld over andere groepen. Dat blijkt uit cijfers van de website lerarentekortisnu.nl.

De kosten van de griepprik liggen rond de 35 euro: ongeveer 25 euro voor het vaccin en een tientje voor het werk van de huisarts. De deskundige vindt het raar dat er niet preventief geprikt wordt in het onderwijs, terwijl dat in de gezondheidszorg wel het geval is.

Discussie

Het advies om leerkrachten te laten vaccineren, zal ongetwijfeld opnieuw tot discussie leiden over de werkzaamheid van griepvaccins, denkt Osterhaus. „Je kunt discussiëren wat je wilt, maar de werkzaamheid is aangetoond. En als je de kans op griep met 70 tot 80 procent kunt verkleinen, is dat in ieder geval in het belang van de school om situaties zoals dit jaar te voorkomen", zegt hij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.