Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 feb 2018 / 17:09 uur

Twee Syriëgangers opgepakt op Schiphol

De marechaussee heeft op Schiphol twee jihadverdachten aangehouden. Het zijn twee 29-jarige mannen uit Rotterdam die in Syrië zouden hebben deelgenomen aan de gewapende strijd.

Samen met een derde Rotterdammer vertrokken de twee verdachten in november 2015 naar Syrië om zich bij een terroristische organisatie aan te sluiten, meldt het OM.

De derde man, Mohamed R. (32), werd begin vorig jaar aangehouden in Spanje, dat hem vervolgens aan Nederland uitleverde.

Vervolgd

Vorig jaar bepaalde de rechtbank al dat Houssaine Z. en Saad C. moesten worden vervolgd. Ook als ze niet zouden verschijnen bij hun strafzaak, zouden ze op afstand worden berecht.

Maar de twee Rotterdammers hebben zich onlangs zelf gemeld bij het Nederlandse consulaat in Istanbul. De Turkse politie hield hen aan en zette hen vanochtend op het vliegtuig naar Nederland. De mannen werden tijdens de vlucht begeleid door de marechaussee. Vervolgens werden ze op Schiphol direct aangehouden.

Maandag buigt de rechtbank zich over de hechtenis van de twee. Donderdag gaat het proces tegen de drie Rotterdamse jihadverdachten verder.

Onbereikbaar

De twee mannen waren tot voor kort onbereikbaar. Onder meer via sociale media en door het informeren van hun moeders werd geprobeerd contact met de mannen te krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Twee Syriëgangers opgepakt op Schiphol
Sluiten