Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 27 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Trap er niet in: gratis vliegtickets via Whatsapp

De afgelopen week circuleren er op het internet een aantal berichten waarin gratis vliegtickets van Ryanair en Air France worden aangeboden. Via een valse website van de luchtvaartmaatschappijen proberen criminelen je privégegevens afhandig te maken.

De criminelen proberen door op WhatsApp gratis tickets te beloven je privégegevens te ontfutselen. De link in het bericht stuurt je door naar een website. Door misbruik te maken van het lettertype lijkt het de officiële website van Air France te zijn.

Populaire werkwijze

Dit is echter niet het geval. Wat bijdraagt aan de verwarring is dat het bericht is geschreven in het Frans, en de link eruit ziet als www.airfrance.com. Deze manier van handelen blijkt zeer in trek bij criminelen die werken met zogeheten phishingberichten.

Eenmaal op de website wordt er van je gevraagd je in te schrijven voor een bepaalde abonnementsdienst. Vervolgens vragen ze onder meer naar je e-mailadres en je telefoonnummer. Volgens RTL Nieuws kan het ook zijn dat er een website verschijnt waar je een tegoedbon van de Amerikaanse winkelketen Kohl’s kan winnen.

Winkelketens als Albert Heijn, Jumbo en Ikea, waarschuwden eerder al voor valse winacties via Whatsappberichten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.