Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Stakingen gaan door ondanks akkoord lagere werkdruk

De stakingen in het basisonderwijs die woensdag in het Noorden van het land plaats zouden vinden, gaan gewoon door ondanks het akkoord over de verlaging van de werkdruk dat vrijdag bereikt is. Door die overeenkomst komt er eerder geld beschikbaar om de werkdruk aan te pakken, maar dat is voor de scholen en vakbonden niet voldoende. De salariseis blijft staan.

237 miljoen euro extra

In het akkoord staat dat er vanaf het komende schooljaar 237 miljoen euro extra beschikbaar zal zijn om de werkdruk in het onderwijs te verlagen. In het schooljaar 2021/2022 zal dat oplopen tot uiteindelijk 430 miljoen euro. ,,Het onderwijs heeft hier hard voor geknokt. We zijn blij met dit geld dat werkdruk op basisscholen moet verminderen en dat gelukkig snel beschikbaar komt”, laten de scholen, vakbonden en onderwijsminister Arie Slob weten.

De leerkrachten krijgen zelf een stem in de besteding van het geld. Dat moet garanderen dat het geld ook echt wordt uitgegeven aan de strijd tegen werkdruk, en niet aan bijvoorbeeld gebouwen of meubilair. De minister heeft er nu alle vertrouwen in dat het goed terechtkomt.

,,Maar met dit geld zijn niet alle problemen in het onderwijs als sneeuw voor de zon verdwenen”, erkent Slob. ,,Wij geloven dat als we hier samen de schouders onder zetten, dat leraren het verschil gaan merken in de klas.” Het kabinet hoopt op die manier een baan in het basisonderwijs weer wat aantrekkelijker te maken.

Stakingen gaan door ondanks akkoord lagere werkdruk
Jan van de Ven (PO in actie), Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media (ChristenUnie), Eugenie Stolk (AOB) voorafgaand aan een toelichting over een akkoord voor de verlaging van werkdruk in het onderwijs. Foto: ANP

Lerarentekort door lage salarissen

Aan een van de eisen van de actievoerende leraren is daarmee voldaan. Maar naast de verlichting van de hoge werkdruk, is ook een beter salaris voor leerkrachten een belangrijke eis van de scholen. Daarvoor is door het kabinet eerder 270 miljoen euro toegezegd. Maar de sector blijft erop hameren dat ook het salaris verder moet stijgen, zij eisen 900 miljoen.

Volgens de partijen die zich hebben verenigd in het PO-Front zal het namelijk alsnog onmogelijk zijn voor veel scholen om de klassen te verkleinen, omdat het lerarentekort zo groot is. Volgens werkgevers en bonden zullen veel jongeren die voor een studiekeuze staan ,,de pabo blijven afstrepen" als het salaris niet verbetert. Om die reden gaat de staking dan ook gewoon door.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.