Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 23 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Scholieren verbannen rokende ouders van schoolplein

Het is zo verleidelijk voor de verslaafde ouder: tijdens het wachten op je kind even een sigaretje opsteken. Maar een echt goed voorbeeld is het natuurlijk niet en bovendien vinden veel kinderen de sigaretten stinken. Scholieren van basisschool Wijzer aan de Vecht in het Utrechtse Zuilen klaagden tevergeefs over de rokende ouders.

Hoeveel zij ook zeurden, de ouders trokken zich er niets van aan. Daarom heeft groep acht nu zelf een rookvrije zone gemaakt rondom het hek van hun school, schrijft RTV Utrecht. Bij het hek waar de kinderen iedere dag in en uit lopen, stonden vaak ouders te roken. De kinderen vonden dat maar niks, maar naar de kleintjes werd simpelweg niet geluisterd.

Omgeving verbeteren

Dus haalden zij studenten van Stichting Move erbij. Move koppelt kinderen uit minderbedeelde wijken aan studenten. In een korte tijd leren zij hierdoor elkaars leefwereld kennen en bedenken de kinderen hoe ze hun eigen buurt kunnen verbeteren. Studenten helpen deze plannen te realiseren en geven zo samen met de kinderen hun buurt een boost. In het geval van de basisschool is die verbetering dus een rookvrij schoolplein.

De scholieren versierden tegels, borden en bankjes die nu bij het hek liggen en staan. „Misschien dat de rokende ouders nu eindelijk inzien hoeveel last we van hen hebben" zegt achtstegroeper Amir. Volgens Stichting Move is dit een mooi voorbeeld van hoe kinderen roken tegenwoordig echt ‘not done’ vinden: „Projecten zoals deze duiden op een onomkeerbare trend die hoop biedt voor de toekomst. Waar de ouders nog gewend zijn te pas en te onpas een sigaret op te steken, laat de nieuwe generatie een duidelijk tegengeluid horen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.