Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Ryanair verwacht wederom storingen door pilotenruzie

De Ierse budgetmaatschappij Ryanair verwacht ook komend jaar verstoringen als gevolg van een slepende ruzie met zijn piloten. De prijsvechter handhaafde desondanks haar verwachting voor de winst in het hele boekjaar.

In opspraak

Ryanair had afgelopen december voor het eerst te maken met een pilotenstaking. In Duitsland liepen de onderhandelingen over collectieve arbeidsvoorwaarden stuk, waarop de Duitse vakbond Vereinigung Cockpit piloten opriep om van 5.00 tot 9.00 uur te staken. De prijsvechter kwam in 2017 niet alleen in opspraak vanwege de pilotenstaking: ook het schrappen van meer dan tweeduizend vluchten door ‘een samenloop van omstandigheden’ zorgde voor veel opschudding. Volgens Ryanair is er nog steeds een kans op lokale verstoringen, maar ditmaal dus door de aanhoudende pilotenruzie.

Opnieuw spotprijzen?

Toch zal de winst van het luchtvaartbedrijf tot en met maart naar verwachting uitkomen tussen 1,4 miljard en 1,45 miljard euro. Ryanair denkt zo’n 130 miljoen passagiers mee de lucht in te kunnen nemen: een toename van 8 procent. De onderneming verwacht dat de ticketprijzen voor de zomerperiode onder druk blijven te staan: in 2017 werden één miljoen stoelen nog voor een spotprijsje in de verkoop gegooid.

Ongeldige tickets

Ook Ryanair heeft te maken met de aanhoudende onzekerheid rondom de gevolgen van de Brexit. Volgens de maatschappij staan de ticketprijzen op routes van en naar het Verenigd Koninkrijk nog altijd onder druk door het gebrek aan duidelijkheid over het Britse vertrek uit de Europese Unie. Daarom wordt voor de zekerheid een Brexit-clausule opgenomen in de algemene voorwaarden: tickets voor de zomer van 2019 zijn in het slechtste geval namelijk niet geldig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.