Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Rode Kruis ontslaat 28 mensen vanwege prostitutie

De afgelopen jaren zijn er bij het internationale Rode Kruis 28 mensen ontslagen of vertrokken omdat zij een prostituee hebben bezocht of daarvan verdacht worden. Het Rode Kruis laat alle medewerkers een gedragscode ondertekenen, en daarin staat onder meer dat het betalen voor seks verboden is. Die code geldt ook op plekken waar prostitutie legaal is, omdat betalen voor seks niet overeenkomt met de waarden en missie van de hulporganisatie.

Menselijke waardigheid

Sinds 2015 hebben 26 medewerkers zich niet aan de code gehouden. Zij zijn ontslagen of zelf opgestapt tijdens het onderzoek naar hun gedragingen. Van twee andere medewerkers is het contract niet verlengd omdat zij worden verdacht van het betalen voor seks. De organisatie kent een duidelijke procedure om misstanden te melden. Toch is het management bezorgd dat niet alle incidenten worden gemeld.

,,Met dit gedrag verloochenen we de mensen die we juist willen helpen. Het gaat in tegen de menselijke waardigheid. We hadden waakzamer moeten zijn om dit te voorkomen”, zegt Yves Daccord, directeur-generaal van het Rode Kruis in een reactie. Seksuele misdragingen door hulpverleners krijgen nu veel aandacht nadat er bekend werd dat medewerkers van hulporganisatie Oxfam na de aardbeving op Haïti jonge prostituees inhuurden voor seksfeesten.

Beschuldigingen worden onderzocht

Woensdag werd al bekend dat ook op een besloten Facebookpagina van (oud)-medewerkers misstanden zijn gemeld. Mogelijk zitten daar nog zaken tussen die niet eerder bekend waren. ,,Alle beschuldigingen worden onderzocht. En we blijven onze huidige processen en systemen voortdurend evalueren”, aldus de organisatie.

De Nederlandse afdeling van het Rode Kruis maakte eerder al bekend dat in de afgelopen vijftien jaar in totaal drie meldingen zijn binnengekomen over seksueel wangedrag door hulpverleners op missie. Het ging over bezoek aan prostituees en het maken van naaktfoto’s. Het Rode Kruis telt wereldwijd ruim 17.000 personeelsleden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.