Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 17 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Politicologen: Houd referendum over referendum

Er moet een referendum gehouden worden over het afschaffen van het referendum. Daartoe pleiten achttien politicologen en bestuurskundigen. Volgens hen zou er door het niet houden van een referendum een kloof ontstaan tussen de politiek en middelbaar en lageropgeleiden. „Het referendum is voor kiezers bij uitstek de manier om een dergelijke kloof te dichten."

Volgens de politicologen houden de argumenten die politici gebruiken om geen referendum over de Wet raadgevend referendum (Wrr) te houden geen steek. Zij noemen ze „circulair, eenzijdig, of misplaatst."

Groot deel voorstander

Een voorbeeld van zo’n argument is de ‘afbrokkelende politieke steun’, schrijven de politicologen en bestuurskundigen in het NRC Handelsblad. Maar dat is vreemd, want de meerderheid van de kiezers is voor. „Volgens het Nationaal Kiezersonderzoek 2017 is de verhouding 59 procent voor en 25 procent tegen. In cijfers van het SCP is zelfs 69 procent voorstander.”

Ook het argument dat het onder de kiezers voor ‘vervreemding’ zou zorgen dat het referendum niet bindend is, is volgens de deskundigen krom. „Juist de keus om de intrekkingswet niet-referendabel te maken, kan leiden tot vervreemding. Omgaan met referenda kan je leren."

Als voorbeeld daarvoor wijzen ze naar andere landen die ook met succes referenda hanteren. „Uit in het buitenland opgedane ervaringen blijkt dat referenda doorgaans beter werken als er een aantal is geweest. Het ligt meer voor de hand om het instrument te verbeteren na een grondige evaluatie dan om het direct af te schaffen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.