Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Oxfam hield seksfeesten na aardbeving Haïti

Medewerkers van hulporganisatie Oxfam hebben zich na de aardbeving in 2010 overgegeven aan seksfeesten in Haïti. Mogelijk waren er ook minderjarige prostituees aanwezig. Dat schrijft de Britse krant The Times.

De seksfeesten werden gehouden in woningen die door de hulporganisatie werden betaald. Enkele leidinggevenden zouden jonge prostituees betaald hebben, waarvan sommigen mogelijk zelfs tussen de 14 en 16 jaar waren. Aangezien bijna niemand nog iets bezat, was de bereidheid om mee te doen, groot.

Heftige orgie

De meisjes zouden deelgenomen hebben aan orgieën in de hotelkamers van de medewerkers, terwijl ze T-shirts van Oxfam droegen. Dat zegt een bron die beweert beelden te hebben gezien van de sekspartijen. Volgens die bron leek het op een heftige orgie, zoals in de film Caligula.

Oxfam heeft de zaak niet gemeld bij de autoriteiten in Haïti, omdat het volgens Oxfam zeer onwaarschijnlijk was dat daar ,,überhaupt iets mee zou gebeuren", aldus de Britse krant.

Eigen onderzoek

Oxfam ontkent dat het geprobeerd heeft de zaak in de doofpot te stoppen. De hulporganisatie deed in 2011 zelf onderzoek. In een intern rapport werd toen niet uitgesloten dat er minderjarigen onder de prostituees waren.

Vanwege dat rapport werden vier mensen ontslagen. Drie anderen, onder wie Roland van Hauwermeiren, de Belgische chef van de Haïti-missie van Oxfam, werden in de gelegenheid gesteld ontslag te nemen zonder sanctie. Destijds maakte Oxfam alleen bekend dat het ging om "wangedrag".

De Nederlandse afdeling Oxfam Novib was destijds niet aanwezig in Haïti, aldus een woordvoerder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.