Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 2 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Ouders moeten direct boete krijgen voor luxeverzuim

Ouders wier kinderen buiten de vakanties wegblijven uit de schoolbanken, moeten direct beboet worden. De gang naar de rechter hoeft niet meer gemaakt te worden, vindt het OM.

Net wat eerder op vakantie gaan of wat later terugkomen op school omdat dat beter in de planning of het budget van de ouders past, het gebeurt jaarlijks duizenden malen. Luxeverzuim, zoals dit verzuim wordt genoemd, kwam in het schooljaar 2015-2016 – de meeste recente cijfers – 6000 keer voor.

Bij een eenmalige gebeurtenis komen ouders er vanaf met een waarschuwing, maar gebeurt het een tweede keer dan moeten de ouders voor de rechter komen. Kunnen ze het verzuim van hun kind niet verantwoorden, dan kan dat hen 100 euro kosten.

Die boetes brengen echter geen geld in het laatje, ze kosten juist meer vanwege de omweg die er via leerplichtambtenaren, het Openbaar Ministerie en de rechter gemaakt moet worden.

„Het kost veel tijd en geld om die regels te handhaven, terwijl we precies weten waar het over gaat: ouders overtreden doelbewust de regels, zodat ze goedkoper of rustiger op vakantie kunnen”, vertelt Carry Roozemond van leerplichtvereniging Ingrado aan het AD.

Het OM wil nu proefdraaien met een nieuwe regel, namelijk: de leerplichtambtenaren zelf bestuurlijke boetes laten uitschrijven. Dit zorgt voor een snellere afhandeling van het verzuim en voorkomt een aantekening voor ouders in justitiële documenten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.