Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 27 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Nederlandse vakantiehuisjes vaak niet goed schoon

Vakantiehuisjes zijn te vaak niet goed schoon. Bij een grondig onderzoek van de Consumentenbond werden regelmatig poepbacteriën, stof, haren, schimmels, beestjes en vlekken op matrassen en muren aangetroffen.

De onderzoekers namen dertig vakantiebungalows in Nederland onder de loep. Ze onderzochten hoe schoon het onderkomen was. Hierbij werd een uv-lamp gebruikt die onder meer sporen van urine, bloed en andere lichaamsvloeistoffen zichtbaar maakt. De douchevloer of badkuip, wc-bril, deurklink, wastafelkraan en eettafel werden onder de loep genomen.

Poepbacterie

Veertien huisjes bleken niet schoon genoeg. Vooral de muren in de keuken, wc en badkamer waren vies. In bijna de helft van de woningen werd de bacterie E. coli aangetroffen, die ook bekendstaat als de poepbacterie. Ook het aanrecht bleek vaak niet schoon. Slechts in zeven van de dertig huisjes werden op het aanrecht niet te veel bacteriën aangetroffen.

In 4 huisjes zaten opvallend veel bacteriën. Die huisjes stonden op Landal Miggelenberg, Center Parcs de Huttenheugte, Hogenboom Bungalowpark & Villapark Familyland en Vakantiepark de Groene Heuvels (ten tijde van het onderzoek nog onderdeel van Hogenboom).

Roompot

De onderzochte huisjes van Roompot Aquadelta en Vakantiepark de Groene Heuvels waren op het oog het viest. Bij Roompot Aquadelta was vooral de badkamer erg vies: veel stof, kalk en schimmel en er kropen beestjes in de badkuip.

Center Parcs, Roompot en Landal zeggen de uitslagen van de tests serieus te nemen en beloven maatregelen.

Roompot zegt in een nadere reactie verrast te zijn door de resultaten. De exploitant van vakantieparken juicht consumentenonderzoek toe, ,,mits relevant en zorgvuldig uitgevoerd”. Aan dat laatste wordt getwijfeld. Volgens Roompot blijft schoonmaak mensenwerk en met ,,wekelijks duizenden schoongemaakte vakantiehuizen kan er altijd wat misgaan”.

Roompot Vakanties probeerde publicatie van dit onderzoek tegen te houden, maar werd onlangs door de rechter in het ongelijk gesteld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.