Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 12 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Na Zijlstra ook VVD-Kamerlid Van Haga in opspraak

De storm over de leugen van Halbe Zijlstra is nog vers, maar hij heeft al gezelschap gekregen van een collega-VVD’er op het ophefbankje. Tweede Kamerlid Wybren van Haga is ook in opspraak, omdat hij als woningverhuurder geen al te beste reputatie heeft.

Van Haga klust naast zijn rol in de Tweede Kamer bij als huizeneigenaar in zowel Amsterdam als Haarlem. Daarbij doorbreekt hij soms de fatsoensnormen, zo blijkt uit gesprekken die het NRC Handelsblad had met diverse oud-bewoners.

60 procent verhoging

Zo moest Serdar Oba – die al drie jaar een woning met zijn vrouw en twee kinderen van Van Haga en zijn bedrijf Sjopperdepop huurde – in 2013 kiezen. Vertrekken of een huurverhoging van 60 procent (700 naar 1.100 euro per maand) accepteren. „Zo bang was ik dat ik met mijn gezin op straat zou belanden." Uiteindelijk werd Oda in het gelijk gesteld door de huurcommissie, die zelfs stelt dat Van Haga op dat moment al te veel huur vroeg.

Dit zou geen uniek incident zijn, zo blijkt. Van Haga verdedigt zijn acties door te stellen dat de huurafspraken waren geschonden. Oba had er maar een jaar mogen wonen. „De oorspronkelijke afspraak die ik met hem heb gemaakt was legitiem, maar wellicht wat naïef."

Een andere huurder zou van Van Haga niet naar de huurcommissie mogen stappen, zo blijkt uit een klacht van jaren geleden. Een ander huurpand laat hij in 2012 op hardhandige wijze renoveren ondanks bezwaar van de huurders. „Ik lag thuis in bed toen ik plots een hoop kabaal hoorde. De kattenbak was samen met het complete balkon verdwenen”, zo vertelt de anonieme huurder. Anderen geven aan kleine reparaties Taltijd zelf te doen om het contact met Sjopperdepop zoveel mogelijk te vermijden.

Integriteitscommissie

De zaak rondom Van Haga wordt momenteel onderzocht door een integriteitscommissie, zo meldt de VVD. De commissie zou al met het Kamerlid gesproken hebben, maar de verwachting is niet dat er voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart al nieuws naar buiten zal komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.