Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 21 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Na Oxfam ook seksaantijgingen bij Rode Kruis

Na de aantijgingen van seksueel ontucht bij Oxfam komt er nu nog een goed doel negatief in de schijnwerpers te staan. In een besloten Facebookgroep deelt men namelijk verhalen van seksueel ontucht bij het Rode Kruis.

In de Facebookgroep ‘ICRC (International Committee of the Red Cross, red.) alumni network’ luchten verschillende (ex-)medewerkers van het Rode Kruis hun hart over de misstanden binnen de goede doelenorganisatie. In gebieden die door rampen zijn getroffen zou men onder meer seksfeesten houden en prostituees inhuren.

Opscheppen

De Zwitserse krant Le Temps publiceerde dinsdag een aantal van de berichten die mensen in de groep plaatsten. De aantijgingen zijn soms niet mals. De krant citeert een van de leden: „Het ICRC maakt het niet uit. Ze zijn daar medeplichtig. Ik heb het verschillende keren gezien toen ik daar werkte. Een van de medewerkers heeft zelfs een promotie op het hoofdkantoor (van het ICRC) gekregen, hoewel hij op heterdaad betrapt werd. Deze man heeft zijn les nooit geleerd en bleef opscheppen tegen zijn collega’s.”

Een ander lid van de groep vertelt dat men pas ophield met het gedrag toen een vrouw de leiding kreeg: „De enige keer dat het probleem op de goede manier werd aangepakt, was toen een vrouw de leiding over de delegatie had."

Cultuur

Woordvoerder Ewan Watson van het ICRC heeft tegenover de eerdergenoemde krant gereageerd op de aantijgingen. Hij zegt dat ook het ICRC klokkenluiders aanmoedigt en hun veiligheid garandeert.

Een directe oplossing is er echter niet, want de voorwaarden om bij het Rode Kruis te komen zijn al „erg streng". „Het is belangrijk om de algemene cultuur van de sector te veranderen", aldus Watson.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.