Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Minister naar herdenking Armeense genocide

In april moet een Nederlandse minister of staatssecretaris naar Armenië om aanwezig te zijn bij de herdenking van de Armeense genocide van een eeuw geleden. Hierna moet elke vijf jaar een bewindsman naar de herdenking. De coalitiepartijen steunen een voorstel hiertoe van Joël Voordewind van de ChristenUnie.

Daarnaast staat in een tweede gesteunde motie dat de Tweede Kamer „de Armeense genocide erkent". Dat gebeurde niet eerder zo expliciet.

Geschiedenis niet ontkennen

In 1915 werden honderdduizenden Armeniërs vermoord. De Turkse regering ontkent dat er sprake was van genocide en reageert steeds woedend als landen overgaan tot erkenning.

In Trouw zegt Voordewind vrijdag: „We mogen de geschiedenis niet ontkennen uit angst voor sancties. Ons land herbergt nota bene de hoofdstad van het internationale recht, dus we moeten niet bang zijn om ook hierin recht te doen.”

In het regeerakkoord maakten VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het al mogelijk voor de regering om onder voorwaarden over te gaan tot een formele erkenning van een volkerenmoord. Maar eind vorig jaar liet het kabinet weten het in deze zaak te houden bij de „kwestie van de Armeense genocide".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.