Amarins de Boer
Amarins de Boer Nieuws 22 feb 2018

Meer Nederlandse series op Netflix? ‘Eindelijk’

Hè, hè, eindelijk, dacht regisseur en scenarioschrijver Norbert ter Hall toen hij donderdag hoorde over het adviesrapport van de Raad van Cultuur. De raad schrijft in het rapport dat buitenlandse bedrijven, zoals Netflix, Amazon en YouTube moeten mee-investeren in Nederlandse producties en meer Nederlandse producties moeten aanbieden.

Dit is iets waar wij als Nederlandse programmamakers al heel lang op zitten te wachten, zegt Ter Hall. Hij is regisseur van de serie A’dam E.V.A., die jaren werd uitgezonden bij de publieke omroep. „Buitenlandse streamingdiensten zien ons als een kolonie", vindt de regisseur. „Ze halen alles weg wat we hebben, maar investeren vervolgens niet in nieuwe producten. Ondertussen daalt de omzet van reclame-inkomsten in Nederland, waardoor er steeds minder geld is om producties te maken. Dat klopt niet.”

Meer Nederlandse series op Netflix? 'Eindelijk'
Foto: Unsplash.

Reclame-inkomsten

Dat vindt ook de Raad voor Cultuur. „Er is sprake van een ‘winner takes all’-markt, waardoor de verspreiding van Nederlandse culturele en publieke waarden onder druk komt staan”, zo zeggen ze. De Nederlandse audiovisuele sector staat onder druk door tegenvallende reclame-inkomsten, omdat adverteerders massaal kiezen voor bedrijven zoals YouTube en Google. Die zijn te machtig, vindt de raad, waardoor er nauwelijks sprake is van een serieuze, gelijke strijd.

De raad stelt daarom twee maatregelen voor. Allereerst moet er een quotum komen, dat aangeeft hoeveel producties op buitenlandse streamingdiensten minimaal Nederlands moeten zijn. Daarnaast wil de raad dat deze bedrijven een deel van hun omzet in een fonds storten, waar Nederlandse producties mee kunnen worden gemaakt.

Betalen

„We doen daarmee niks anders dan andere landen”, zegt Ter Hall. Landen als Frankrijk, Spanje, Polen en Italië hebben al minimumquota voor nationale tv-programma’s en films. „De bedrijven zullen misschien niet direct staan te juichen als ze horen dat ze ook in Nederland mogen meebetalen, maar ze zijn het gewend." Daarnaast zijn ze realistisch genoeg om te zien hoe de dingen werken, vindt hij. „Je moet alleen wel zelf met die regels komen, want ze gaan natuurlijk niet zelf voorstellen om mee te betalen.”

De serie die Ter Hall regisseert staat op dit moment nog niet op Netflix. Programma’s van de publieke omroep mogen namelijk niet worden verspreid via commerciële kanalen. De Raad voor Cultuur wil dat veranderen, en de regisseur is daar maar wat blij mee. ,,Er is voor een maker niks leuker dan je werk op zo’n platform te zien.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Meer Nederlandse series op Netflix? ‘Eindelijk’
Sluiten