Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 16 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Leonardo waarschuwt in Amsterdam voor doemscenario

Hollywoodster Leonardo DiCaprio is in Nederland. Donderdagavond gaf hij een speech op het Goed Geld Gala in Amsterdam. De acteur waarschuwde in zijn toespraak voor de ernstige gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering.

„We zien een opeenstapeling van crises die door de mens zijn veroorzaakt. Het gebruik van fossiele brandstoffen die onze lucht en ons water vervuilen. We vissen onze oceanen leeg waardoor vele diersoorten dreigen uit te sterven. Door de landbouw en de vraag naar producten als palmolie en rundvlees zijn grote stukken oerwoud en rijke graslanden verwoest” aldus DiCaprio.

Klimaatakkoord

RTL Nieuws schrijft dat het twee jaar geleden gesloten klimaatakkoord volgens de acteur geen oplossing is. Het akkoord werd ondertekend door 195 landen, en gold als antwoord op de wereldwijde klimaatcrisis. „Nog altijd zal de temperatuur stijgen met meer dan twee graden. Als we dat toestaan, verwoesten we alle koraalriffen op aarde en is het zeewaterpeil rond het jaar 2100 met tien centimeter gestegen.”

Leonardo waarschuwt in Amsterdam voor doemscenario. / ANP
De acteur waarschuwde voor de ernstige gevolgen van klimaatverandering. / ANP

De acteur waarschuwt vervolgens voor de permanente droogte waarmee 25 procent van de aarde te maken krijgt. En de honderden miljoenen klimaatvluchtelingen die dat met zich mee zou brengen. „Het lijkt mij geen wereld waarin we willen leven. De gedachte dat toekomstige generaties te maken krijgen met dit apocalyptische scenario is onverdraaglijk.”

Driepuntenplan

De stichting van de acteur heeft een driepuntenplan opgesteld waarmee het door de acteur geschetste doemscenario hopelijk kan worden voorkomen: volledig overschakelen op duurzame energie, de helft van de natuurlijke ecosystemen op land en zee beschermen en herstellen en overschakelen op volledig hernieuwbare landbouw zonder uitstoot.

De acteur zei zich te realiseren dat dit geen makkelijke opgave wordt. „Het is de realiteit, we hebben geen andere keus.” De Leonardo DiCaprio Foundation kreeg tijdens het gala een cheque van 900.000 euro uitgereikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.