Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 25 feb 2018 / 11:59 uur

‘Help verstandelijk beperkte in stemhokje’

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) pleit voor een aanpassing van de kieswet zodat mensen met een lichte verstandelijke beperking iemand kunnen meenemen in het stemhokje. Nu krijgen deze mensen nog weinig hulp bij het stemmen.

Fysieke beperking

Op dit moment is het nog zo dat alleen mensen die door een fysieke beperking niet kunnen stemmen, hulp krijgen in het stemhokje. Dit laat een woordvoerder van de VGN weten in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen volgende maand. Verstandelijk beperkten zouden bijvoorbeeld een ouder of een wettelijk vertegenwoordiger moeten kunnen meenemen om te helpen kiezen.

Het College voor de Rechten van de Mens stelde eerder al vast dat het stemmen te ingewikkeld is voor deze groep mensen Verstandelijk beperkten open tegen verschillende praktische problemen aan, zoals het niet begrijpen van informatie over verkiezingen en het moeilijk kunnen lezen.

Verruiming van mogelijkheden

De maatregelen die op dit moment genomen kunnen worden zijn volgens het College vooral gericht op het toegankelijker maken van het stemhokje het gaat dan met name om rolstoelgebruikers.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken beraadt zich op een verruiming van de mogelijkheden voor ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking bij het stemmen.

Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau hebben 1,4 miljoen mensen in Nederland een licht verstandelijke beperking. Hieronder vallen mensen met een IQ tussen de 50 en 85.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Help verstandelijk beperkte in stemhokje’
Sluiten