Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 feb 2018 / 16:37 uur

Halbe Zijlstra neemt ontslag vanwege leugen

Halbe Zijlstra houdt de eer aan zichzelf en stapt op. Hij heeft ontslag genomen als minister van Buitenlandse Zaken. Dat zei hij dinsdag onmiddellijk aan het begin van het debat in de Tweede Kamer waar hij zich moest verantwoorden. De VVD’er was onder vuur komen te liggen nadat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst met de Russische president Vladimir Poetin.

„Om het ambt van minister van Buitenlandse Zaken niet te belasten zie ik geen andere optie dan vandaag mijn ontslag aan te bieden aan de koning. Ik doe dat met spijt in mijn hart”.

"Het spijt me zeer"

Hij gaf dit weekeinde toe te hebben gelogen over de bijeenkomst in 2006. „Dat ik op deze wijze het verhaal met kracht heb willen vertellen zonder mijn bron te hoeven vermelden is overduidelijk een verkeerde keuze”, aldus Zijlstra in zijn verklaring. „Ik had dat niet moeten doen en het spijt mij zeer”.

Zijlstra sprak onder meer in 2016 op een VVD-congres over de bijeenkomst in een buitenverblijf met Poetin. Daar werd Poetin gevraagd wat hij onder Groot-Rusland verstond. „Zijn antwoord was Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische Staten. En oh ja, Kazachstan was ‘nice to have’”, zei Zijlstra in de toespraak.

Om Van der Veer als bron te beschermen, betrok Zijlstra naar eigen zeggen het verhaal op zichzelf. Maandag trok hij al het boetekleed aan. „Het was dom, onverstandig en het spijt me dat ik het op deze manier heb aangepakt”, zei hij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Halbe Zijlstra neemt ontslag vanwege leugen
Sluiten