Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 feb 2018 / 12:42 uur

Haaksbergen organiseert eerste marathon op natuurijs

Haaksbergen mag de eerste marathon op natuurijs van 2018 organiseren. Dat heeft Willem Hut van de KNSB bekend gemaakt.

Dik

De schaatswedstrijd vindt woensdagavond plaats op de piste van schaats- en skeelerclub IJSCH. Het ijs had op alle plekken de vereiste dikte van minstens 3 centimeter.

Haaksbergen doet bijna iedere winter mee in de strijd om het binnenhalen van de eerste marathon op natuurijs. Het is sinds 2000 de zesde keer dat Haaksbergen wint.

Tweede marathon

De ijsclub uit Twente troefde de gezamenlijke verenigingen STG RijnIJssel en Thialf uit Arnhem af. Daar was de ijsvloer op de baan in sportpark ’t Cranevelt ook goeddeels in orde, maar Hut vond de kwaliteit in Haaksbergen beter. De keurmeester constateerde bij de meting problemen in één bocht. Arnhem mag donderdag wel de tweede marathon organiseren.

Competitieleider marathon van de KNSB Willem Hut praat met de pers in Arnhem.

De strijd om de eerste marathon op natuurijs leidt jaarlijks tot overwerk bij ijsclubs, die met man en macht dag en nacht doorwerken een ijsvloer van de juiste dikte te kweken. Dezer dagen aasden vier clubs op de primeur, die altijd veel aandacht van de media trekt. Behalve Haaksbergen en Arnhem waren dat ook Veenoord in Drenthe en Noordlaren in Groningen.

Zon

In Veenoord en Noordlaren heeft het ijs te veel te lijden onder de zon, meldde Hut in Arnhem aan de verzamelde pers. ,,Het ijs in Haaksbergen is goedgekeurd, hier in Arnhem konden we in één bocht niet goed meten. Maar chapeau voor alle verenigingen, want ze hebben allemaal hun best gedaan.”

Het ijs in Haaksbergen / ANP

De laatste marathon op natuurijs in Nederland vond vorig jaar plaats op 18 januari in Noordlaren. Simon Schouten en Lisa van der Geest wonnen toen.

Toppers

De wedstrijdrijders reden afgelopen weekeinde de laatste twee tochten uit de KPN Grand Prix op het ijs voor de kust van Luleå in Zweden. Hun terugreis naar Nederland verliep allerminst soepel door geschrapte vluchten wegens hevige sneeuwval. Volgens de goed ingevoerde website schaatsen.nl komen echter alle toppers woensdagavond naar Haaksbergen en zijn naar verwachting ook de olympiërs Jorrit Bergsma, Bob de Vries en Irene Schouten van de partij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Haaksbergen organiseert eerste marathon op natuurijs
Sluiten