Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 2 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Genderneutraal volkslied: goed initiatief of niet?

De Canadese premier Justin Trudeau slaat weer een slag op het gebied van genderneutraliteit: een meerderheid in de Canadese Senaat steunt namelijk het wetsvoorstel om het volkslied genderneutraal te maken. Canadezen zullen dan niet meer zingen over ‘alle zonen’ van Canada, maar over ‘ons allen’.

Eerste wijziging sinds 1980

Trudeau is blij met het wetsvoorstel, dat er kwam op initiatief van de inmiddels overleden politicus Mauril. Op zijn Twitterpagina schrijft hij dat hij het ziet als een nieuwe, positieve stap richting genderneutraliteit.

Er zijn al meerdere voorstellen geweest om het officiële volkslied van Canada aan te passen, maar dat is nooit gelukt. Sinds het bestaan van ‘O Canada’ (1980) is dit de eerste wijziging die daadwerkelijk zal worden doorgevoerd, zo stelt de NOS.

Genderneutraal rijbewijs

Vorig jaar werd al bekend dat premier Trudeau een genderneutraal identiteitsbewijs wilde invoeren in Canada. Naast de geslachten man en vrouw zou men dan op hun Canadese rijbewijs het symbool ‘X’ kunnen laten zetten. In Australië, Nieuw-Zeeland en Nepal is dat al mogelijk.

‘Rijp voor de psychiatrie’

Ook in Nederland vliegt de term ‘genderneutraliteit’ ons de laatste tijd steeds vaker om de oren. Voorbeelden zijn genderneutrale kleding bij de Hema, genderneutrale toiletten en omroepberichten van de Nederlandse Spoorwegen waarin er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen. Over die initiatieven zijn de meningen aardig verdeeld.

Ook over het genderneutrale volkslied in Canada zijn op Twitter de meningen van de Nederlanders verdeeld:

https://twitter.com/Atak1982/status/959416678906986496

https://twitter.com/V1ctorW/status/959312360988016640

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.