Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 1 feb 2018 / 05:54 uur

Geheime overeenkomst gaswinning gevonden

De geheime overeenkomst over de gaswinning uit 1963 is eindelijk gevonden. Al jaren vroegen Tweede Kamerleden, journalisten en burgers er om. Maar na 55 jaar was het document nog altijd geheim. Nu is het een Groningse boer en zijn advocaat gelukt om de overeenkomst in handen te krijgen.

De Overeenkomst van Samenwerking uit 1963 telt dertien pagina’s waarin staat hoe de exploitatie van het Groningenveld in zijn werk zal gaan. Het Dagblad van het Noorden hield de overeenkomst voor aan een hoogleraar bestuursrecht en een hoogleraar ondernemingsrecht.

Staat ook aansprakelijk

Zij concluderen dat de rol van de staat veel groter is dan gedacht. De staat is niet alleen aandeelhouder, maar ook, naast de NAM, mede-exploitant en mede-vergunninghouder van het Groningse gasveld.

De partijen zijn zo elkaars gevangene geworden, zeggen de hoogleraren. Het zet alles op zijn kop. De staat is aansprakelijk voor de gevolgen van de gaswinning en moet dus net als de NAM opdraaien voor de kosten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geheime overeenkomst gaswinning gevonden
Sluiten