Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 19 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Geen vluchten van Transavia door staking

In Nederland blijven alle vliegtuigen van Transavia tot aan het middaguur aan de grond, omdat de piloten van de luchtvaartmaatschappij staken. Aanleiding voor de staking is een al maanden durend conflict over een nieuwe cao. Volgens Transavia hebben zo’n 7000 passagiers last van de staking.

Onvoorspelbare werktijden

De piloten van Transavia zitten nu al ruim veertien maanden zonder cao. Het belangrijkste struikelblok in de onderhandelingen is de roostervoering. De werktijden zouden zo onvoorspelbaar zijn, dat het voor de piloten haast onmogelijk is het werk te combineren met bijvoorbeeld gezinstaken of hobby’s, meldt Nu.nl.

Transavia en haar piloten zijn al maanden in overleg over een nieuwe cao. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) heeft een aanbod gedaan, maar daarop reageerde Transavia met een tegenbod. "Dat was een een aanbod met structurele verbeteringen op het gebied van loon, winstdelingsregeling en roosterstabiliteit", aldus een woordvoerder van Transavia. Maar de VNV ging er niet op in en gaat alleen akkoord met een ja of een nee op het eigen voorstel.

Dertig vluchten

De stakingen zijn officieel al om middernacht begonnen, maar pas om 06.00 uur staat de eerste vertrekkende vlucht van Transavia op de planning. In totaal vliegen dertig geplande vluchten niet of met vertraging, waarvan negentien vluchten zouden vliegen vanaf Schiphol, zes vanaf Eindhoven en vijf vanaf Rotterdam. De stakingen hebben geen gevolgen voor andere aankomende vluchten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.