Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 6 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Elon Musk lanceert raket met Tesla de ruimte in

De Falcon Heavy is dinsdag begonnen aan een opmerkelijke reis door de ruimte. De nieuwe raket is dinsdag onder luid gejuich gelanceerd vanaf Cape Canaveral. Aan boord van de Falcon Heavy van ruimtevaartbedrijf SpaceX zit een rode Tesla Roadster. Deze elektrische auto komt uit de fabriek van Elon Musk.

De vierwieler wordt naar Mars gebracht tijdens de reis van de Falcon Heavy. Onderweg moet het lied Space Oddity van David Bowie uit de speakers klinken, hoewel daar in het luchtledige van de ruimte niet veel van te horen zal zijn. Het voertuig wordt ‘bemand’ door een pop genaamd Starman. De hele lancering was live te volgen op Facebook en is zonder problemen gegaan.

De ruimte in!

Het ruimtevaarttuig gaat in een baan draaien rond de zon tussen de onze planeet en Mars. Op het verste punt zal hij 400 miljoen kilometer van de aarde verwijderd zijn. Snelheidsrecords gaan sneuvelen omdat de Tesla Roadster in de ruimte een snelheid van ongeveer 42.000km per uur zal maken.

De Falcon Heavy is de sterkste draagraket in een halve eeuw. De nieuwe type raket moet de volgende stap worden om in de toekomst meer mensen in de kosmos te sturen en ervoor zorgen dat de astronauten langere afstanden kunnen afleggen. Musk liet al weten dat hij graag mensen naar Mars wil sturen in de aankomende jaren.

De ruimte-Tesla die snelheidsrecords gaat verbereken ©ANP

Testvlucht

Omdat dit een nieuw type ruimtevaartuig is, zijn er bij deze lancering geen mensen aan boord. Bij een testvlucht is de kans op mislukken en ontploffingen groot. Het is te riskant om mensenlevens voor op het spel te zetten. Om toch de balast van inzittenden tijdens een testvlucht te evenaren worden dit soort voertuigen meestal gevuld met beton. Musk besloot echter voor zijn eigen auto te kiezen.

De Falcon Heavy is voorzien van 27 motoren, deze motoren hebben een gezamenlijke kracht van achttien Boeings 747. De boosters moesten ervoor zorgen dat het voertuig uit de atmosfeer van de aarde gelanceerd werd. Toen hun taak erop zat, keerden ze voorzichtig terug naar de aarde. Hier landden ze zonder problemen op Cape Canaveral in Florida en zijn ze klaar om opnieuw gebruikt te worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Elon Musk lanceert raket met Tesla de ruimte in
Sluiten