Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Eindgesprek inburgeringscursus niet langer verplicht

Het eindgesprek voor immigranten die in Nederland een inburgeringscursus volgen, is niet langer verplicht.  Het onderdeel wordt door Minister Wouter Koolmees geschrapt vanwege te weinig examinatoren en een oplopende wachttijd voor de kandidaten. Dat meldt persbureau ANP.

Toegenomen druk inburgeringsexamens

Het eindgesprek, dat gericht is op de ‘oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt’, was tot op heden een verplicht onderdeel van de inburgeringscursus. De wachttijden voor dit afrondende gesprek zijn echter lang: immigranten moeten tot wel vijftien weken wachten tot ze aan de beurt zijn. Een verklaring voor deze drukte is de hoge instroom van vluchtelingen in 2015 en 2016: de asielstroom vanuit landen zoals Syrië en Eritrea was in die jaren extra hoog. De toegenomen wachttijd voor het eindgesprek acht Minister Koolmees van Sociale Zaken onacceptabel en daarom kondigt hij “drastische maatregelen” aan.

Vrijstelling

Voor een vrijstelling van het afrondende gesprek moeten inburgeraars zich wel blijven informeren over werken in Nederland. Alleen mensen die met een portfolio kunnen aantonen dat ze hier minstens 64 uur aan hebben besteed, hoeven geen eindgesprek te voeren. Om te voorkomen dat cursisten elkaars portfolio’s kopiëren, wordt software ingezet die plagiaat kan opsporen.

Het eindgesprek is nog steeds optioneel voor inburgeraars die dat graag willen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.