Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 22 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Duizenden mensen laten een ‘nee’ registreren

De nieuwe donorwet heeft tot nu toe nog niet het gewenste resultaat bereikt. Hoewel de nieuwe wet pas in juli 2020 in werking zal treden, hebben nu al tienduizenden mensen zich laten registreren als niet-donor. Ruim een week geleden werd de nieuwe donorwet in de Eerste Kamer goedgekeurd. De nieuwe wet zal tot gevolg hebben dat iedere volwassene automatisch geregistreerd wordt als donor, tenzij je aangeeft dit niet te willen.

Reden onbekend

Na de goedkeuring in de Kamer hebben volgens het AD 47.414 mensen hun keuze gewijzigd. Ongeveer de helft van deze mensen heeft aangegeven geen donor te willen zijn. Dit komt naar voren uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid.

Deze nee-stemmers stonden eerder wel geregistreerd als donor, of hadden opgegeven de keus te laten aan hun nabestaanden. Slechts 20.441 mensen hebben zich wél als donor laten registreren. De mensen is niet gevraagd naar de reden van hun beslissing.

Geen donor

Inmiddels hebben meer dan 100.000 mensen hun keuze laten registreren in het donorregister. De meerderheid gaf aan geen donor te willen zijn, tegenover een klein percentage van mensen die wel hun organen beschikbaar willen stellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.