Sander Schomaker
Sander Schomaker Nieuws 4 feb 2018 / 16:24 uur

Dit soort transfobie is gewoon heel gevaarlijk’

De kans dat Voetbal Inside er binnenkort mee moet ophouden, wordt steeds groter. Het programma ligt na afgelopen vrijdag opnieuw zwaar onder vuur, dit keer vanwege het belachelijk maken van de Vlaamse transgender Bo Van Spilbeeck. VTM-verslaggever Van Spilbeeck heette eerst Boudewijn en maakte deze week bekend voortaan als Bo door het leven te gaan.

Pruik

René van der Gijp leek het daarom wel een leuk idee om daarop in te haken in de uitzending van Voetbal Inside afgelopen vrijdag. „Ik wil verder als Renate”, zei de analist met een serieus gezicht. „Daarop barstte Johan Derksen en Wilfred Genee in lachen uit. Later zat Van der Gijp met een pruik aan tafel.

„Echt belachelijk en absurd”, zegt Renate den Heijer, Trans Ambassadeur van Transgender Netwerk Nederland (TNN). „Ik begrijp niet waarom een collega-journalist die jaren heeft geworsteld om deze moeilijke beslissing te nemen, zo te kakken wordt gezet. Het is ook zo onnodig. Wie bedenkt dit en wat voegt het toe? Al het goede werk dat de laatste jaren verricht is om homofobie en transfobie uit het voetbal te bannen, wordt zo teniet gedaan met een domme grap.”

https://www.youtube.com/watch?v=ByGiFYdGDc0

De Heijer stipt aan dat dit soort acties zelf gevaarlijk kunnen zijn. „Ze beseffen volgens mij niet hoeveel schade ze aanrichten met dit soort opmerkingen.” De Heijer vindt de opmerkingen van Johan Derksen misschien nog wel erger dan de flauwe grappen van ‘Gijp’. „Iedere gek heeft zijn gebrek, zei Derksen. En: ‘We moeten niet gaan doen of dit normaal is.’ Derksen beseft kennelijk niet hoeveel mensen worstelen met deze problematiek. Relaties gaan kapot en soms mogen mensen hun kinderen niet meer zien. Dat leidt in sommige gevallen tot dramatische gebeurtenissen als zelfmoord. Ik vind het dan ook smakeloos om op deze manier mensen belachelijk te maken.”

Gesprek

Ook zender RTL vond de grappen te ver gaan. Zondag maakte RTL in een verklaring bekend dat de presentatoren aangesproken gaan worden over hun ‘transgendergrap’. „De mannen krijgen van RTL alle ruimte om hun kijk op voetbal en de samenleving te geven. dat betekent echter niet dat je van alles een grap moet maken. We nemen de uitzending van vrijdag mee in de eerstvolgende bespreking.”

Na eerdere foute grappen over homo’s van de drie presentatoren zag RTL nog geen reden om in te grijpen. Er werd toen laatdunkend gedaan over het homohuwelijk en er werd geroepen dat jonge homo’s niet moeten voetballen, maar kapper moeten worden. Ook toen leverden die opmerkingen veel boze reacties op.

Voor het COC en Transgender Netwerk Nederland is de maat nu dan ook vol. „We zijn klaar met de trieste trans- en homofobie in het programma Voetbal Inside en roepen de sponsoren Heineken, Gilette en Toto op om de stekker uit het programma te trekken.” Beide organisaties worden in hun oproep gesteund door de PvdA en GroenLinks.

Den Heijer verwacht niet dat Voetbal Inside nu snel van de tv verdwijnt. „Hun doelgroep denkt er net zo over en ziet met deze ‘humor’ alleen maar hun eigen denkbeelden bevestigd worden. Ik ben zelf voetballiefhebber, maar ik kijk steeds minder naar Voetbal Inside. Dat is jammer want ik vond het altijd leuker om te kijken dan het gezapige ouwe mannenprogramma Studio Voetbal. Ik ga nu helemaal niet meer naar Voetbal Inside kijken, want het zit me heel erg dwars hoe schandalig en respectloos ze Bo Van Spilbeeck hebben behandeld.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Dit soort transfobie is gewoon heel gevaarlijk’
Sluiten