Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 feb 2018 / 07:59 uur

Commissie onderzoekt misbruik bij Oxfam Novib

Na de bekendmaking van seksueel misbruik bij hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen, kwam donderdagavond het nieuws naar buiten dat het ook bij Oxfam Novib foute boel is.

Oxfam International, waar het Nederlandse Oxfam Novib onderdeel van uitmaakt, gaat een onafhankelijke commissie instellen om onderzoek te doen naar gevallen van misbruik en wangedrag binnen Oxfam wereldwijd. Dit besluit werd al genomen in 2011, toen bleek dat Britse Oxfam-medewerkers zich schuldig hadden gemaakt aan seksueel wangedrag in Haïti in 2011. Een aardbeving had in Haïti net duizenden slachtoffers gemaakt.

Ernstige smet

De onderzoekscommissie is onderdeel van een uitgebreid actieplan om Oxfams integriteitsbeleid drastisch te versterken en misbruik tegen te gaan. „Wat er in en na Haïti gebeurde, is een ernstige smet op Oxfams naam. Dit gaat ons jarenlang achtervolgen, en terecht. We bieden onze excuses aan voor alles wat er gebeurd is. Maar dat is niet genoeg. Daarom lanceren we een grootschalig onderzoek en een uitgebreid pakket aan maatregelen om het wangedrag aan te pakken”, zegt directeur Winnie Byanyima van Oxfam International.

Directeur Farah Karimi van Oxfam Novib in Nederland zei zich diep te schamen. „Wij staan naast de meest kwetsbare kinderen, vrouwen en mannen in de meest moeilijke omstandigheden en wij moeten hun de maximale bescherming bieden. Dat Oxfam in meerdere gevallen heeft gefaald om die bescherming te bieden en medewerkers zich zo hebben misdragen is onvergeeflijk en we gaan deze mensen uit onze organisatie bannen.”

Integriteit

Inmiddels heeft een groot aantal Nederlanders de steun aan Oxfam Novib opgezegd. De Britse adjunct-directeur is naar aanleiding van het wangedrag opgestapt. Volgens minister Sigrid Kaag (ontwikkelingssamenwerking) moet voortaan in contracten met hulporganisaties een protocol over integriteit worden opgenomen. In gevallen van misbruik kan dan geld worden teruggeëist van de betreffende organisatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Commissie onderzoekt misbruik bij Oxfam Novib
Sluiten