Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 2 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Collegegeld voor aankomende studenten gehalveerd

Vanaf het komende collegejaar gaan jongeren die aan hun studie beginnen maar de helft van hun collegegeld betalen. De eerste groep die dit voordeel zal ervaren zijn de studenten die in september 2018 aan hun eerste schooljaar beginnen. Dat houdt in dat studenten die nog niet eerder hebben gestudeerd nu niet langer 2060 euro voor het eerste jaar betalen, maar 1030 euro.

Voor studenten die aan een lerarenopleiding gaan beginnen is het dubbel feest, want zij betalen zelfs twee jaar lang de helft van hun collegegeld. Het kabinet hoopt om zo het lerarentekort te beperken.

Geen leenangst meer

Het kabinet denkt dat door de halvering van het collegegeld minder studenten schrikken van de hoge kosten die zij moeten maken. Sinds de studiebeurs is afgeschaft, is er een ‘leenangst’ ontstaan onder jongeren die hen van studeren kan weerhouden.

Om de maatregel nog voor komend studiejaar te laten ingaan, was haast geboden. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs zei ,,de afgelopen maanden flink te hebben gewerkt” aan een wetswijziging. De verwachting is dat het wetsvoorstel in de loop van maart bij de Tweede Kamer worden ingediend.

Eerdere studenten staan in de kou

Met de nieuwe regeling is verre van iedereen tevreden. Er is namelijk een hele grote groep studenten die geen recht meer had op studiefinanciering na het afschaffen van de basisbeurs en dus in het leenstelsel vallen, en nu ook buiten deze regeling valt. Het is tot dusver nog niet bekend of de overheid ook voor deze groep iets gaat veranderen of actie gaat ondernemen om hen te compenseren.

https://twitter.com/Richh94/status/959445278356070400

https://twitter.com/juubbie/status/959459032322007040

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.