Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 23 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Bestrijding Turkse bijstandfraudeurs stuk moeilijker

Het wordt voor gemeentes een stuk lastiger om Turken die bijstandsfraude plegen aan te pakken. De rechter heeft namelijk bepaald dat de huidige aanpak discriminerend is.

In het huidige systeem huren gemeentes bureaus in om uitsluitend op Turks grondgebied vermogensonderzoek te doen, meldt De Telegraaf. Veel Turkse Nederlanders blijken namelijk vaak zonder het te melden huizen of grond in Turkije te bezitten. Volgens de rechter maken de gemeentes zich met de methode schuldig aan discriminatie.

Gevolgen

Aangezien maar liefst één op de vijf Turkse Nederlanders verdacht wordt van bijstandfraude, is de totale schade van de gemeentes door de uitspraak geschat op miljoenen euro’s. Mensen die met behulp van deze methode zijn veroordeeld, hoeven hun bijstand niet terug te betalen.

Wethouder Erik de Ridder van de gemeente Tilburg vindt de uitspraak onvoorstelbaar. Volgens hem wordt er hiermee verschil gemaakt tussen uitkeringsgerechtigden met vermogen in Nederland en bijstandsontvangers met kapitaal in het buitenland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.