Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 feb 2018 / 05:30 uur

AzG ontslaat medewerkers om seksueel wangedrag

Bij hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) zijn vorig jaar wereldwijd 24 gevallen geweest van seksueel misbruik of wangedrag. Zeven van deze gevallen vielen onder de verantwoordelijkheid van de Nederlandse afdeling van AzG.

De organisatie heeft vijf mensen daarvan ontslagen. Wereldwijd zijn twintig medewerkers ontslagen, zei een woordvoerster na berichtgeving van de NOS.

AzG stelt dat een zerotolerancebeleid wordt gevoerd ten aanzien van seksueel wangedrag. Seksueel wangedrag is altijd onacceptabel”, aldus AzG.

146 meldingen

Wereldwijd waren er vorig jaar binnen de organisatie 146 meldingen van ongewenst gedrag. In veertig gevallen is bewezen dat er sprake was van ongewenst gedrag. In 24 van deze gevallen was er sprake van misbruik of seksueel wangedrag. Volgens de woordvoerster ging het in alle gevallen om ongewenst seksueel gedrag tussen collega’s onderling en niet tussen medewerkers en patiënten.

De organisatie zegt elke melding van wangedrag serieus te nemen. „Dit zijn afschuwelijke, onacceptabele situaties. Wij doen er bij AzG alles aan om dit te voorkomen. We hebben gedragsregels waaraan je je hoort te houden. Daar zien we op toe en we trainen mensen”, stelt directeur Nelke Manders. „Maar als zich toch iets voordoet, dan zijn we zorgvuldig in de opvolging. Transparantie is noodzakelijk. Tegen medewerkers die over de schreef gaan. En voor de slachtoffers die steun nodig hebben.”

40.000 medewerkers

De organisatie telt wereldwijd ruim 40.000 medewerkers. Bij de de Nederlandse afdeling AzG, waaronder ook Duitsland, Engeland en Canada vallen, werken zo’n 10.000 medewerkers.

Vorige week kwam een andere grote internationale hulporganisatie in opspraak vanwege seksueel wangedrag van personeel. Medewerkers van Oxfam Novab zouden na de aardbevingen op Haïti in 2010 seksfeesten hebben gehouden op het eiland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
AzG ontslaat medewerkers om seksueel wangedrag
Sluiten