Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 feb 2018 / 21:19 uur

9 arrestaties na actie Greenpeace op boorplatform

De actie van Greenpeace tegen een proefboring naar gas bij Schiermonnikoog is afgelopen. De politie greep in en heeft negen actievoerders aangehouden.

Medewerkers van de Kustwacht hebben vier actievoerders met een helikopter van het platform gehaald. Ze werden overgezet op een schip. Ook zijn vijf actievoerders aangehouden omdat ze op een schip in de buurt zaten.

De bezetting van het boorplatform, dat op zo’n twintig kilometer van Schiermonnikoog ligt, begon donderdag. Vier activisten waren erin geklommen. Greenpeace wilde zo aandacht vragen voor de proefboring, die volgens Greenpeace niet zou mogen doorgaan.

Zeeziek

Drie van de vijf Greenpeace-leden die zijn aangehouden omdat ze zich op een boot te dicht bij het boorplatform ophielden, waren in de ochtend naar de wal gegaan omdat ze zeeziek waren. Ze werden in Lauwersoog opgepakt. Greenpeace zegt dat deze drie inmiddels weer vrij zijn.

Hoewel deze actie nu voorbij is, gaat de strijd door, zegt campagneleider Faiza Oulahsen van Greenpeace. „Burgers, zoals die op Schiermonnikoog en in Groningen pikken het niet langer dat grote bedrijven hun belangen ondergeschikt maken aan snel gewin."

‘Niet te vergelijken met Groningen’

Volgens minister Eric Wiebes van Economische Zaken hoeven mensen op Schiermonnikoog zich echter geen zorgen te maken. „Je kunt het platform nauwelijks zien,” zei de minister. Volgens hem verwacht ook niemand dat er bodembewegingen op het eiland gaan ontstaan als er geboord wordt, en hij vindt dat dit totaal niet te vergelijken is met Groningen.

Het Britse bedrijf Hansa Hydrocarbons heeft aangifte gedaan tegen de actie, omdat deze een gevaarlijke en onverantwoorde situatie zou opleveren. De actievoerders hebben in de nacht vanwege de kou onderdak gekregen aan boord, zo stelt een woordvoerder. Tot op dit moment is nog niet begonnen met boren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
9 arrestaties na actie Greenpeace op boorplatform
Sluiten