Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 23 jan 2018 / 15:20 uur

Zijlstra velt geen oordeel over Turkse invasie Syrië

Het Nederlandse kabinet houdt zich op de vlakte om een oordeel te vellen over inval van het Turkse leger in de Noord-Syrische regio Afrin. Deze regio is in handen van Koerdische milities. Turkse grondtroepen vielen de Syrische regio afgelopen zondag binnen omdat zij deze milities als een bedreiging zagen.

Turkse tanks nabij de Syrische grens ©ANP

Interventie in Afrin

De minister doet deze uitspraken naar aanleiding van kamervragen van Sadet Karabulut van de SP tijdens het vragenuurtje. Zij vroeg het kabinet een standpunt in te nemen over de militaire interventie. Volgens de SP moet Nederland het optreden van de Turkse autoriteiten veroordelen omdat er volgens hen geen bewijs is dat Turkije is aangevallen vanuit Syrië door de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG). Halbe Zijlstra deelde dit standpunt niet. Volgens de minister zijn er wel degelijk bewijzen voor aanvallen op Turkse bodem door de YPG.

„De YPG lijkt bovendien nauw verbonden met de PKK, die door de Europese Unie is aangemerkt als een terroristische beweging", legt de minister uit. Hun leven zijn bovendien ook geen ,,onschuldige lammeren”. Nederland heeft de YPG in het verleden ook nooit gesteund en de minister ziet geen reden om dat nu wel te gaan doen. Het SP-kamerlid is het hier niet mee eens, via Twitter laat zij weten dat er wel degelijk een basis is voor de Nederlandse regering om het Turkse optreden te veroordelen.

Het Nederlandse kabinet liet maandag in een brief weten bezorgd te zijn over de grimmige situatie in het westerlijk grensgebied tussen Turkije en Syrië. Verder roepen zij op dat Turkije zich terughoudend moet opstellen. Dit om onschuldige slachtoffers en een vluchtelingenstroom te voorkomen. Hierin werd echter wel vermeld dat Turkije het recht heeft om zicht te verdedigen maar dat zij zich wel moeten houden aan de internationale regels.

Reageer op artikel:
Zijlstra velt geen oordeel over Turkse invasie Syrië
Sluiten