Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Ziekenhuizen verkopen nog steeds energiedrankjes

Kinderartsen sloegen eerder deze maand al alarm omdat veel jongeren gezondheidsproblemen hebben door het drinken van ongezonde drankjes. Uit een steekproef van voedselwaakhond Foodwatch blijkt nu dat er in veel ziekenhuizen nog energiedrankjes worden verkocht.

Van de zeventien ziekenhuizen verkopen meer dan de helft energiedrankjes. Volgens kinderartsen lopen de schadelijke effecten van energiedrankjes uiteen, van slaapproblemen, hartritmestoornissen tot nierfalen. ,,Dezelfde jongeren worden na een ziekenhuisbezoek bij de uitgang van veel ziekenhuizen met een frisdrankautomaat verleid een energiedrankje te kopen. Dat kan natuurlijk niet," stelt Foodwatch.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) laat weten de kwestie zorgelijk te vinden en dat het op de agenda komt van de eerstvolgende bestuursvergadering. ,,Maar wij kunnen onze leden niet verbieden om energiedrankjes te verkopen, want het zijn frisdrankautomaten van derden. De verantwoordelijkheid ligt ook bij de consument en misschien bij de ziekenhuizen om met hun cateraars te gaan praten”, zegt een woordvoerder van de brancheorganisatie.

Foodwatch begint woensdag met een emailactie met de oproep aan ziekenhuizen om te stoppen met de verkoop van energiedranken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.