Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 10 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Vluchteling gratis lid sportschool na viral foto

Een 12-jarige Syrische schoenenpoetser die er altijd van droomde om wat gewicht te kunnen verliezen, heeft zijn droom werkelijkheid zien worden. De jongen verdiende nooit genoeg geld om een abonnement bij de sportschool te betalen. Hij hoopte alleen maar dat hij ooit naar binnen kon.

En alhoewel de sportschool voor de meesten van ons niet echt een droom is, was de drang bij de 12-jarige Muhammet Halit zo sterk dat hij vaak eventjes door de ruit naar binnen gluurde. Iemand zag dit, maakte een foto van het jochie, plaatste het op internet en boem. Het internet ontplofte.

Op de foto zien we Muhammet met zijn schoenenpoetsset op zijn rug de sportschool in kijken. Veel mensen vonden dit hartverscheurend, waardoor het als een lopend vuurtje door Turkije verspreidde. Op die manier kreeg de sportschool er ook lucht van en bood de kleine dromer een levenslang gratis abonnement aan.

De schoenenpoetser, die de oorlog in Syrië ontvluchtte, werd vervolgens op de foto gezet met de sportschooleigenaar en ook dat plaatje zette het internet op z’n kop. Mensen zijn ontzettend blij voor de jongen en heel trots op de actie van de eigenaar.

Slippers in de winter

„Een jongetje dat door het raam van je sportschool kijkt”, vertelt eigenaar Engin Dogan aan Hurriyet Daily News „op slippers, midden in de winter, met zijn rugtas op z’n rug… het was ons doel om hem te vinden en hem een levenslang abonnement aan te bieden.”

„En het is ons gelukt", voegt de trotse Dogan toe „hij is nu één van onze leden." De jongen is dolgelukkig met zijn cadeau en praat er maar al te graag over met journalisten. „Hij heeft me gevonden en geholpen", zou Muhammet hebben gezegd. „Ik droomde er altijd van gewicht te verliezen en nu geloof ik ook echt dat dat kan lukken door te sporten."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.