Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 15 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Vakbond CNV eist rem op arbeidsmigranten

Vakbond CNV eist een rem op de komst van arbeidsmigranten naar Nederland om het tekort aan vakmensen op te vullen. Voorzitter Maurice Limmen vertelt aan De Telegraaf dat zo’n 1,2 miljoen mensen die nu langs de kant staat, aangeeft te willen werken.

‘Werkgevers hebben zelf tekort veroorzaakt’

Limmen ergert zich aan werkgevers die continu klagen over het tekort aan personeel. „Werkgevers moeten niet met die smoes aankomen dat ze mensen uit het buitenland moeten halen, omdat de arbeidsmarkt zo krap is.” Werkgevers zouden zelf het tekort hebben veroorzaakt. Volgens de voorzitter hebben ze er zelf alles aan gedaan om het werken in bepaalde sectoren zo onaantrekkelijk mogelijk te maken.

Hij noemt daarbij de horeca als een goed voorbeeld. „Juist in die sector, de horeca, die jarenlang geen cao wilde afsluiten, die armzalige arbeidsvoorwaarden kent, waar weinig tot niets aan scholing en ontwikkeling is gedaan, is een tekort aan vakmensen.” Limmen vindt dat deze sector nu dan ook niet mag „jammeren”.

Oplossingen

De vakbond pleit ervoor dat werkgevers moeten investeren in vakmensen via een opleiding en vaste contracten moeten aanbieden. Ook moeten ze kijken naar onbenut arbeidspotentieel. „Maak je sector aantrekkelijk door het bieden van fatsoenlijke banen. Dat is de oplossing.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.