Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 31 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Universiteit Luzern gaat studie jodelen aanbieden

Tenzij ze er bij de universiteit van Luzern wel heel vroeg bij zijn met 1-aprilgrappen, kan je daar binnenkort een studie jodelen volgen. De studie valt onder de kunsttak van de universiteit en begint aankomend schooljaar.

Master

De opleiding voor gediplomeerd jodelaar is een bachelor van drie jaar. Vervolgens kan je nog een master van twee jaar volgen. Hierin worden je de skills bijgebracht, maar ook de theorie, de geschiedenis en de zakelijke kant, want ja… je moet er natuurlijk wel wat aan kunnen verdienen.

Volgens Michael Kaufmann, die alle muziekstudies in Luzern coördineert, is het een lang gekoesterde wens van hem en de universiteit. Het was al die tijd alleen nogal lastig om een goede docent te vinden, maar dat lijkt nu geen probleem meer. Nadja Räss mag het programma gaan verzorgen, zij is een van de bekendste jodelaars van Zwitserland en heeft een eigen jodelschool in Zürich.

De studie lijkt overigens wel heel kleinschalig te beginnen. In eerste instantie zullen er maar drie of vier studenten worden toegelaten op de school. Het is nog onbekend of dat aantal op zal lopen in de toekomst.

Werelderfgoedlijst

In Zwitserland is men de laatste tijd steeds meer bezig met haar eigen tradities en cultuur. Zo is de zangtechniek aangemeld voor de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.